Veel Brusselse studenten liever op kot in Leuven

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 10/03/2015

Leuven herbergt heel veel Brusselse studenten. Ze komen enkel naar Brussel voor de les, maar zitten op kot in Leuven. Aan de Odisee hogeschool-universiteit, de vroegere HUB, gaat het zelfs om een op de drie kotstudenten. Maar ook bij de andere onderwijsinstellingen stelt men dezelfde tendens vast.

Brussel is de grootste studentenstad van het land, met goed 86.000 studenten aan de verschillende universiteiten en hogescholen. Maar in Brussel ook op kot zitten is voor veel studenten een brug te ver. Met de trein zijn andere, gezelligere studentensteden vlakbij. Op 20 minuten sta je in Leuven. Na Brussel zelf is Leuven dan ook de populairste stad voor Brusselse studenten om op kot te zitten.

Bij Odisee, vlakbij het Centraal Station, zit meer dan een op de drie in Leuven op kot, blijkt uit cijfers die tvbrussel opvroeg. Aan Sint-Lukas en Narafi, gegroepeerd onder de naam LUCA School of Arts, is dat een op de vijf.

De VUB en de Erasmushogeschool wilden geen cijfers geven.

Veel studenten zien van Brussel dus enkel de weg tussen hun school en het station. De ondervraagde jongeren schuiven de grotere onveiligheid in Brussel, de typische studentensfeer in Leuven en de goede treinverbinding naar voor als belangrijkste redenen om te pendelen. 

'Vaak Leuvens voortraject'
Studentenservicdesk Brik wijst erop dat heel wat van de studenten in kwestie voordien al in Leuven studeerden en daarna een aanvullenden opleiding in Brussel volgen. Ze blijven dan in Leuven op kot omdat ze het gewoon zijn. "Op zich vinden we het al positief dat zoveel studenten voor Brussel kiezen, als ze dan pendelen is dat eigen keuze", zegt Kasper Demeulemeester aan FM Brussel.
 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?