Terrassen Sint-Katelijne zijn succes, jongeren timmeren zelf bankjes in elkaar

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 10/08/2015

De veelbesproken nieuwe terrassen op het Sint-Katelijneplein zijn een succes. De jongeren die het plein als hun tweede thuis zien, knutselden ondertussen zelf banken in elkaar om te kunnen zitten zonder te betalen. Volgens Horeca Brussel biedt de nieuwe voetgangerszone voldoende alternatieven.

Op het Sint-Katelijneplein zijn de nieuwe terrasjes een schot in de roos, heel wat Brusselaars en toeristen komen er consumeren. Maar dat is niet naar de zin van jongeren die hier tot voor kort gewoon op de bankjes konden zitten.

"De nieuwe terrassen zijn niet voor iedereen, enkel voor mensen die het geld hebben om daar voor een pintje te drinken of te eten", zegt Pepijn Kenis van Free 54. "De weggehaalde banken waren wel voor iedereen."

Afgelopen weekend hebben jongeren hier dan maar zelf bankjes in elkaar getimmerd om een statement te maken. Ze willen hier kunnen blijven zitten.

Anspachlaan
Horeca Brussel begrijpt de verzuchtingen van de jongeren, maar vindt dat het centrum ook genoeg plaatsen heeft bijgekregen waar mensen op bankjes kunnen zitten zonder te consumeren. "Met de autovrije zone is er genoeg ruimte waar zij terecht kunnen", zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. "Geef de horecazaken de kans om uit te breiden en te overleven. De terrassen beantwoorden bovendien aan een vraag van toeristen en bezoekers."

Maar de autovrije Anspachlaan vinden de jongeren geen alternatief. "We komen hier al jaren en er is een bepaalde dynamiek die ervoor zorgt dat er altijd mensen zijn", zegt Kevyn Cochineaux van Free 54. "Mabo (Het Maria-Boodschaplyceum, red.) ligt vlakbij en de leerlingen komen hier 's middags hun boterhammen opeten."

Het stadsbestuur laat in elk geval weten dat de terrassen blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?