Leefmilieu Brussel organiseert het hele weekend in samenwerking met Natuurpunt en Natagora een grote telling van alle wilde amfibieën en reptielen in het Brussels Gewest, om een nieuwe atlas op te stellen. Om die telling zo uitgebreid mogelijk te voeren, roept het alle Brusselaars op om in hun eigen tuin waarnemingen te doen.

Het opstellen van de amfibieën- en reptielenatlas stopt niet bij deze burgertelling, want er zal drie jaar lang worden waargenomen tot er in 2019 of 2020 een atlas opgeleverd kan worden.

Laatste atlas dateert van 2005
De laatste amfibieën- en reptielenatlas van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest dateert al van 2005. "We zijn er drie jaar mee bezig omdat het veldseizoen relatief kort is, van 15 maart tot 15 juli", vertelt Dominique Verbelen van Natuurpunt.

"Erna zijn ze moeilijk op te sporen en natuurlijk is het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ook relatief groot met onder andere het Zoniënwoud."

In eerdere fases van de telling gingen de natuurorganisaties al met groepen van tientallen mensen op pad om kikkers, salamanders, schildpadden en zelf slangen waar te nemen. Dat was een succes tot nu toe, want in de afgelopen drie maanden werden al meer waarnemingen gedaan van amfibieën voor het Brussels Gewest dan in de voorbije vijf jaar.

Verbelen laat wel weten dat alle meldingen grondig gecontroleerd zullen worden. "Als er een melding binnenkomt, vragen wij zo veel mogelijk een foto om duidelijkheid te scheppen over welke diersoort het gaat. Indien iemand een vuursalamander heeft gespot in zijn tuin, weten wij meteen dat dit niet klopt, aangezien deze alleen in het Zoniënwoud voorkomt."

Subsidies voor tuinvijver
Mogelijks kan deze atlas ook zorgen voor meer tuinvijvers zowel in publieke parken als privé. "Leefmilieu Brussel is vragende partij en ze verwachten na publicatie van de atlas adviezen over hoe hoe het Gewest zich beter kan inrichten voor de amfibieën, zowel publiek als privé. Indien mogelijk, zullen er subsidies worden uitgereikt voor mensen die een ecologische tuinvijver willen aanleggen maar dat moet allemaal nog besproken worden," zegt Verbelen aan BRUZZ.

Nu is het aan de Brusselaars om in hun eigen privétuin op zoek te gaan naar deze dieren. Hun waarnemingen kunnen ze dan invoeren op deze website.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Milieu

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni