Persoons officieel schepen af, Weytsman nieuwkomer

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 11/09/2017

Het ontslag van Ans Persoons (SP.A) als schepen van de Stad Brussel is maandagnamiddag op de gemeenteraad officieel goedgekeurd. Ze wordt niet vervangen als schepen, David Weytsman (MR) volgt wel kersvers burgemeester Philippe Close (PS) op als schepen. De beslissing van Close om zelf niet de gemeenteraad voor te zitten, kon op goedkeuring rekenen van de binnen de gemeenteraad.

Ans Persoons was zelf niet aanwezig op de gemeenteraad waar haar schepenambt officiëel werd afgeschaft. De gemeenteraad besliste in haar afwezigheid haar schepenambt af te schaffen, waardoor ze niet vervangen wordt en Els Ampe (Open VLD) de enige overgebleven Nederlandstalige schepen is in het College.

Daar kon N-VA-parlementslid Johan Van den Driessche niet mee lachen. “Het is totaal onaanvaardbaar dat door het Samusocial-schandaal bij de PS de Vlamingen een schepen verliezen. Open VLD doet haar oude naam als PVV – Pest Voor de Vlamingen – alle eer aan”, klonk het.

Weytsman aangesteld als schepen
De andere Vlaamse partijen onthielden zich, ook Persoons’ eigen partij SP.A, die zich nu op de oppositiebanken bevindt. Groen-gemeenteraadslid Bart Dhondt gaf als reden voor de onthouding “niet te willen meespelen in het politieke spelletje dat gevoerd is.”

Ans Persoons wordt dus niet vervangen als schepen, maar kersvers burgemeester Philippe Close (PS) moest wel opgevolgd worden. David Weytsman (MR) is zijn opvolger, hij kreeg de goedkeuring van 32 van de 45 aanwezige gemeenteraadsleden. Weytsman was naast gemeenteraadslid eerder al adviseur op het kabinet van Charles Michel.

Oberwoits zit gemeenteraad voor
Philippe Close had al aangekondigd zelf niet de gemeenteraad te zullen voorzitten. Die beslissing werd positief onthaald binnen de gemeenteraad. Het is gemeenteraadslid Jacques Oberwoits (MR) die de gemeenteraden zal voorzitten. Oberwoits is een oudgediende binnen de gemeenteraad. Naast zijn ambt als gemeenteraadslid oefent hij ook drie mandaten uit bij Vivaqua, de intercommunale watermaatschappij. Volgens cumuleo.be oefent hij 10 mandaten uit, waarvan 9 betaald.

 

 

Je jure fidélité au Roi, obéissance à la constitution et aux lois du peuple belge. Ik zweer getrouwheid aan de Koning, gehoorzaamheid aan de grondwet en ann de wetten van het belgische volk. Toujours à votre disposition !

Een bericht gedeeld door David Weytsman (@davidweytsman) op 11 Sep 2017 om 9:01 PDT

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?