Milieueffectenrapport dreigt bouw stadion te vertragen

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 12/02/2015

De bouw van het nieuw nationaal voetbalstadion dreigt ernstig vertraagd te worden. Het Vlaams gewest moet een milieu-effectenrapport laten opmaken en dat vergt tijd. Of ook de voetbalmatchen voor het EK in 2020 in het gedrang komen, is nog koffiedik kijken.

Op Parking C naast de Heizel moet een machtig voetbalstadion komen, met tienduizenden zitjes en parkeerplaatsen. In 2020 kan hier dan een stukje van het EK voetbal plaatsvinden. Met de Rode Duivels in een glansrol. Maar het stadion moet wel op tijd klaar zijn. En dat wordt heel wat moeilijker dan een Duiveluitdaging.

Parking C ligt in Vlaanderen, en dan moeten de Vlaamse regels gevolgd worden. Volgens expert ruimtelijke ordening Jan Parys zal een milieueffectenrapport, een zogenaamd MER zeker nodig zijn in dit stadiondossier. "Dat is het geval bij projecten die belangrijke verkeersstromen genereren", klinkt het. 

Een milieueffectenrapport is een nuttig, maar vooral een vertragend instrument in bouwdossiers. Gemiddeld negen maanden duurt de opstelling van zo'n rapport. Negen maanden extra zonder bouwvergunning en negen maanden extra wachten op het stadion. Maar volgens Parys is die tijd nodig.

"De deskundigen moeten de tijd hebben om het onderzoek goed te doen, daar wordt het project ook beter van", zegt hij. "Het is beter om de effecten op het milieu vooraf aan te pakken. Daarnaast is er ook een procedure te volgen, met inspraakmomenten voor het publiek."

Ruimtelijk uitvoeringsplan
Negen maanden wachten is niets vergeleken met een andere bedreiging voor het stadion. Het ruimtelijk uitvoeringsplan voor parking C, dat bepaalt wat hier gebouwd mag worden, laat eigenlijk geen dergelijk groot stadion toe. Maximaal mag het stadion 50 000 vierkante meter tellen, maar de Brusselse overheid heeft een veel groter exemplaar in gedachten, niet conform het Vlaams ruimtelijk uitvoeringsplan.

"De vraag is of de bouw van het stadion past in het vigerende ruimtelijk uitvoeringsplan", aldus nog Parys. "Zoniet is een herziening nodig. Daar bestaan procedures voor."

De herziening is voer voor het Vlaams parlement. Die extra vertraging kan zo oplopen tot enkele jaren.

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) bevestigt ondertussen dat een milieueffectenrapport inderdaad nodig is voor het nationale voetbalstadion. Een aanpassing van het ruimtelijk uitvoeringsplan zou volgens haar niet nodig zijn.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?