Mobiliteitsstudie IBM: 'Tijd om beslissingen te nemen'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 12/03/2015

De bestaande wegen beter gebruiken, alle informatie over mobiliteit openbaar maken en nieuwe technologieën ontwikkelen. Het zijn enkele voorbeelden die de mobiliteit in Brussel vooruit kunnen helpen. Zes mobiliteitsexperts van computergigant IBM hebben die tips in een rapport gegoten en overhandigd aan de Brusselse regering. 

 

In totaal staan er een tiental tips in het rapport, om de verplaatsing van de Brusselaars aangenamer te maken. De focus ligt onder meer op open data, het delen van informatie. Daarnaast tonen de experts zich ook voorstander van een stadstol en het dynamisch gebruik van wegcapaciteit. Tijdens de spits zouden rijvakken dan van richting kunnen veranderen. Of het gebruik kan aangepast worden van busbaan of parkeerstrook naar rijvak bijvoorbeeld. Daarnaast komt ook het probleem van de salariswagens aan bod.

IBM vindt verder dat het openbaar vervoer in de drie gewesten beter op mekaar afgestemd moet worden. Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) liet weten dat ook hij daar voorstander van is, en dat hij al met zijn collega-mobiliteitsministers Ben Weyts (N-VA) en Jacqueline Galant (MR) daarover heeft gesproken. Zo kan er bijvoorbeeld één kaart en één tarief worden ingevoerd voor de verschillende vormen van openbaar vervoer.

Slotsom was dat het vooral tijd is om in actie te schieten als we de mobiliteitsknoop willen ontwarren. "Veel maatregelen liggen op tafel, het is tijd om beslissingen te nemen en ze uit te voeren", zegt experte Suganda Shah.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?