Trajectcontrole: Debaets veroordeelt uitspraken Koekelbergs burgemeester

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 12/05/2017

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) reageert verontwaardigd op de uitlatingen van Koekelbergs burgemeester Philippe Pivin (MR). Die verklaarde opdracht te zullen geven aan de politie om pas vanaf 70 km/u te bekeuren in de Leopold II-tunnel in plaats van de wettelijk toegelaten 50 km/u. Debaets pleit voor een hervorming van de gemeenten.

"De houding van mijnheer Pivin is een burgemeester onwaardig. Hij roept letterlijk op om de wet - die al 2,5 jaar van kracht is - niet te respecteren en 70 te rijden waar je maar 50 mag. Hij brengt daarmee de veiligheid van zijn inwoners en alle andere weggebruikers in gevaar. Dat is onaanvaardbaar", vindt Debaets.

Ze wijst erop dat de Leopold II-tunnel erg 'ongevalgevoelig' is. Afgelopen jaar gebeurden er 58 ongelukken in de tunnel of een vijfde van wat in alle Brusselse tunnels samen gebeurde. De meeste ongevallen zijn te wijten aan overdreven snelheid. Elk ongeval brengt daarbij ook extra files en vertragingen met zich mee.

'Burgemeesters moeten uit de weg voor het Gewest'
"Ik stel me grote vragen bij de blokkeringsmacht waardoor Brusselse burgemeesters vooruitgang voor dit gewest tegenhouden omdat deze of gene beslissing hen persoonlijk niet aanstaat. Ik pleit voor een hervorming van de gemeenten. Ze mogen blijven bestaan, maar laat ons de gemeenten bevoegd maken voor puur lokale zaken. We moeten het gewestniveau versterken zodat we belangrijke dossiers voor de toekomst van alle Brusselaars sneller en beter kunnen tot uitvoering brengen", stelt Debaets voor.

De onderhandelingen met politie en parket over de toepassing van de trajectcontrole in de Leopold II-tunnel zitten in een finale fase. Het blijft de bedoeling om tegen de zomer van start te gaan met trajectcontrole in de Leopold II-tunnel, besluit de staatssecretaris.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?