Nieuwe cultuurtoren wordt link tussen stad en VUB

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/06/2016

Op de VUB-campus in Etterbeek zijn de bovengrondse werken begonnen aan Gebouw Y. Er komt een cultuurtoren die een link moet vormen tussen de universiteit en de stad.

Vlaams minister van Brussel Sven Gatz en VUB-rector Paul De Knop legden maandagvoormiddag samen de eerste steen van Gebouw Y aan de Triomflaan. Dat gebouw is onderdeel van het ambitieuze duurzame bouwproject XY, dat meer koten, leslokalen, parkeergelegenheid en culturele ruimte moet creëren voor de VUB-studenten.

Gebouw Y wordt een grote cultuurtoren, die visueel goed zichtbaar zal zijn en zo een link moet vormen met de stad. Dat is ook één van de voornaamste ambities van toekomstig VUB-rector Caroline Pauwels.

Het bekende KultuurKaffee, dat in mei vorig jaar voor onbepaalde tijd werd gesloten, krijgt er dus een nieuwe thuis, op het gelijkvloers. Op een hogere verdieping van de toren komt er plaats voor een tentoonstellingsruimte. Aansluitend op Gebouw Y voorziet architectenbureau Conix RDBM plaats voor een concertzaal.

Tegen januari 2017 moet de toren er volledig staan. Anderhalf jaar later zou het hele project af zijn. De VUB-studenten hebben er dan 650 koten, 14 leslokalen en verschillende educatieve en culturele ruimtes bij. Het totale prijskaartje bedraagt zo’n 55 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?