Oude rijkswachtkazernes worden internationale studentensite

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/09/2016

Het Brussels gewest en de universiteiten willen de vroegere rijkswachtkazernes langs de Generaal Jacqueslaan omvormen tot een internationale studentensite. Een werkgroep heeft zopas een concreet voorstel voor de invulling geformuleerd. Behalve studentenkamers en appartementen zou er een fuif- en cultuurzaal komen, een cinema en misschien ook een museum.

In de kazernes, die eigendom zijn van de federale overheid, zit momenteel alleen nog een kleine afdeling van de federale politie. Ook die vertrekt binnenkort uit de gebouwen. Naar verwachting zullen de kazernes nog deze maand overgedragen worden aan het Brussels gewest. De bedoeling is dat het gewest samen met de Brusselse universiteiten de concrete invulling van de site uittekent.

Daarom werd een werkgroep samengesteld waarin naast VUB en ULB ook de Maatschappij voor Stedelijke Inrichting (MSI) zit, het nieuwe gewestelijke vehikel dat strategische terreinen moet ontwikkelen. De werkgroep heeft intussen een nota klaar voor minister-president Rudi Vervoort (PS). “Daarin staat ons voorstel voor de inrichting,” zegt Paul De Knop, nog even rector van de VUB, die in de werkgroep zit.

De site is 44.000 vierkante meter groot en is bestemd voor gemengd gebruik. Er komen koop- of huurappartementen, voor onderzoekers maar ook voor een breder publiek, en een achthonderdtal studentenkamers. “Die zijn in eerste instantie bedoeld voor internationale studenten van de VUB en ULB,” zegt De Knop. “Wij hebben nu al 21 procent buitenlandse studenten. Bij de Chinese studenten bijvoorbeeld stellen we vast dat ze een totaalpakket willen: onthaal, huisvesting, onderwijs, cultuur. Dat kan allemaal in de kazerne.”

In de gebouwen is dan ook een restaurant gepland, alsook terrassen en een crèche. De reeds aanwezige cinema zou blijven en van de overdekte manege wil de werkgroep een zaal voor fuiven en culturele evenementen maken. Voorts is er plek voor spin-offbedrijfjes.

In het geklasseerde gebouw vooraan, aan de Generaal Jacqueslaan, komt het onthaal van internationale studenten en is er ruimte voor winkeltjes. De Knop: “Voorts denken we aan een tweetalige school en eventueel een museum. We willen in elk geval iets dat mensen van buitenaf aantrekt. Het mag geen studentengetto worden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?