11.11.11 waarschuwt voor 'gevaarlijke verharding in publiek debat'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/09/2017

De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging 11.11.11 waarschuwt voor een "gevaarlijke verharding in het publieke debat" rond de vluchtelingcrisis. "Vluchtelingen worden vergeleken met plagen of zwermen dieren, maar het blijven wel mensen", zegt algemeen directeur Bogdan Vanden Berghe. De organisatie lanceert daarom komend weekend een najaarscampagne onder de slogan "Allemaal mensen...onderweg naar beter".

De vluchtelingencrisis is nog niet voorbij, waarschuwt 11.11.11. "Hier lijkt die onder controle, en ook in de Middellandse Zee vallen er minder doden. Maar het structureel probleem in de landen van herkomst blijft bestaan," meent Vanden Berghe. Hij wijst er ook op dat er nog altijd nieuwe vluchtelingencrisissen ontstaan, zoals in Myanmar of Venezuela.

Tegelijkertijd ziet de koepel ook een verharding in het publieke debat. "Vluchtelingen worden in het nieuws of op sociale media vergeleken met zwermen of plagen van dieren, dat heeft een erg negatieve connotatie. Dat frame willen we bijsturen in de campagne," zegt Vanden Berghe.

Die campagne, onder de noemer 'Allemaal mensen', moet "scherp, prikkelend, maar ook verbindend" worden. "Provocerend maar niet polariserend. Het debat moet sereen blijven", stelt Vanden Berghe. Concreet trekken 11.11.11-vrijwilligers de straat op en lopen er ook projecten in scholen. Op sociale media komen er "enkele verrassingen".

De organisatie voelt zich trouwens gesterkt door een enquête bij een duizendtal Vlamingen. Daaruit blijkt dat 9 op de 10 wil dat er een einde komt aan de vluchtelingen die sterven op de Middellandse Zee vindt drie kwart dat het leven in vluchtelingenkampen menswaardiger moet. "Met die gegevens in de hand moet het ook mogelijk zijn om een ander beleid te voeren", besluit Vanden Berghe.

11.11.11 trapt de campagne zaterdag 16 september af met een debat, lezingen en optredens in de Antwerpse Roma.

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.