Onkelinx stopt met actieve politiek in 2019

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/09/2017

Laurette Onkelinx (PS) stopt met de actieve politiek. Dat heeft de PS-politica meegedeeld op een korte persconferentie in de Kamer.

De PS-politica houdt het na een lange politieke carrière voor bekeken. "De politiek heeft nood aan nieuwe gezichten en nieuwe hoop," zegt ze duidelijk ontroerd. Laurette Onkelinx blikte terug op haar professionele leven. Ze was tien jaar advocaat, zeven jaar parlementslid, 22 jaar minister, vicepremier en minister-president - twee mandaten, gedurende zes jaar.

Haar beslissing komt er op het moment dat de PS het barslecht doet in de peilingen en zwaar gehavend is door corruptieschandalen in Wallonië en Brussel. 

"Ik denk al een jaar aan mijn plaats in de politiek en mijn partij. Ik heb lang getwijfeld. Maar het moment is gekomen om de fakkel door te geven," zegt ze. "De evenementen van deze zomer hebben mijn beslissing versneld." 

Daarmee verwijst ze naar de corruptieschandalen die de PS teisterden na de affaire met daklozenorganisatie Samusocial. Yvan Mayeur, oud-burgemeester van Brussel, gold als een vertrouweling van Onkelinx.

In principe wordt Laurette Onkelinx in oktober vervangen als fractieleider van de Franstalige socialisten in de Kamer, maar blijft wel kamerlid. Ze wil de Brusselse PS nog leiden in de campagne voor de lokale en parlementsverkiezingen in 2018 en 2019. Ze zal zich niet langer verkiesbaar stellen. 

In tegenstelling tot Onkelinx, gaat de PS-coryfee Elio Di Rupo nog door tot 2019 als voorzitter van de PS. Dan zou hij de voorzittersstoel afstaan aan Paul Magnette.