Waterlekken vertragen herstellingswerken Infrabel

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 13/09/2017

Spoornetbeheerder Infrabel heeft pas dinsdagnamiddag de waterlekken kunnen dichten die voor overstroomde sporen zorgden in de spoortunnel tussen Brussel-Noord en Brussel-Schuman. Hierdoor loopt de heropbouw van de sporen na de leidingbreuk in Sint-Joost-ten-Node van afgelopen donderdag vertraging op, zegt Infrabel woensdag.

Tot dinsdag in de namiddag stond er nog water op de sporen. "We hebben beroep moeten doen op een gespecialiseerd bedrijf omdat we niet wisten vanwaar het water kwam," aldus woordvoerder Arnaud Reymann.

Uiteindelijk bleek het water afkomstig van een oud riool dat niet meer gebruikt werd, maar waarin opnieuw water zou beland zijn door de forse buien van de voorbije dagen, zegt Reymann. Het lek werd gedicht, maar Infrabel vreest nieuwe vertragingen indien het de volgende dagen fel regent. Het gespecialiseerde bedrijf onderzoekt nu de hele lijn en bekijkt waar extra beton aangebracht moet worden zodat er geen water meer kan stromen.

Twee sporen op de lijn 161 tussen beide Brusselse stations liepen over een lengte van zowat 700 meter schade op. De sporen en de ballast, dat is de steenlaag die voor de stabiliteit van de sporen zorgt, moeten er vervangen worden. Over een lengte van 300 meter is dat ook het geval voor de spoorbedding, de laag onder de ballast. Intussen wordt een spoor hersteld en die werken zouden woensdag afgelopen moeten zijn. Hierdoor zal het mogelijk zijn om per trein het materiaal aan te voeren voor de verdere werken. "Tot nu toe voeren we al het materiaal manueel vanuit Rogier aan. Een kraan plaats de rails die we vervolgens manueel moeten bevestigen aan de dwarsliggers."

Infrabel wil het spoorverkeer tegen maandag hervatten. Maar die timing wordt steeds moeilijker. "We hebben nu geen enkele veiligheidsmarge meer. Indien er nieuwe problemen opduiken, zal het zeer moeilijk worden om tegen maandag operationeel te zijn," zegt Reymann nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.