Eerste Banad Festival zet art nouveau en art deco in de kijker

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 14/02/2017

Op 11 maart start het nieuwe jaarlijkse Banad Festival, dat in de plaats komt van de Art Nouveau en Art Deco Biennale. Je kan dan verschillende gebouwen in beide stijlen gaan bezoeken die normaal gezien niet toegankelijk zijn. Op het programma staan ook lezingen en concerten.

Het eerste jaarlijkse Banad Festival zal plaatsvinden tijdens de laatste drie weekends van maart. Het festival organiseert dan rondleidingen in een vijftigtal uitzonderlijke, dagelijks bewoonde interieurs in art-nouveau- en art-decostijl. Tien daarvan zijn nieuwe woningen die niet eerder te bezichtigen waren tijdens de biënnales. 

Zo zullen geïnteresseerden het indrukwekkende Palais du Congo, een art deco appartementsgebouw uit 1930 van de hand van architect Jean-Florian Collin, voor het eerst kunnen bezoeken. Maar ook klassiekers als Villa Empain en het hoekappartement Palais de la Folle Chanson ontbreken niet tussen de deelnemende huizen.

Verder staan er ook concerten op het programma. Onder meer in Flagey en het Van Buuren Museum zullen muzikanten van de bijzondere setting waarin ze spelen, gebruik maken om bestaande composities een nieuwe betekenis te geven. 

Tot slot worden er enkele tijdelijke tentoonstellingen opgezet. Architectuurmuseum CIVA wil aan de hand van tekeningen, foto's, maquettes, meubels en decoratievoorwerpen art deco en art nouveau beter leren begrijpen en identificeren. In het ADAM Museum loopt tegelijkertijd The Bauhaus #itsalldesign, met een uitgebreid overzicht van de van oorsprong Duitse Bauhausdesign uit het Vitra Design Museum.

> Banad Festival. 11/03 > 26/03, verschillende locaties, Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?