Lage-emissiezone bant 95.000 auto's uit Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 14/02/2017

Van de 514.000 Brusselse auto’s die vandaag rondrijden, zullen er ruim 95.000 over minder dan drie jaar niet meer toegelaten worden in het gewest, verneemt onze redactie. Dat is een gevolg van de invoering van de lage-emissiezone (LEZ).

Ons land werd afgelopen voorjaar op de vingers getikt door de Europese Commissie omdat de grenswaarden van stikstofdioxiden herhaaldelijk overschreden werden. In juli besloot de Brusselse regering om vanaf 1 januari 2018, over tien maanden dus, een permanente lage-emissiezone in te stellen voor heel het gewest.

Voor de concrete uitwerking moet de regering nog een besluit nemen. Dat is al twee keer op de regeringstafel gepasseerd, het is nu wachten op de derde lezing. Ook het Brusselse Wetboek van Lucht, Klimaat en Energiebeheersing moet nog aangepast worden.

Gefaseerde aanpak
Leefmilieu Brussel zette eind vorig jaar wel al een website online, lez.brussels, waarin de grote lijnen van het plan uit de doeken worden gedaan. De invoering zal gefaseerd verlopen.

De eerste twee jaar worden de iets minder vervuilende benzinewagens met rust gelaten. Het eerste jaar, 2018, worden alleen dieselwagens zonder euronorm of met euronorm 1 geweerd. Dat zijn de auto’s ingeschreven vóór 1997. Volgens automobielfederatie Febiac zijn er daarvan nu ruim vijfduizend in Brussel. Een jaar later worden ook de diesels met euronorm 2 gebannen, een kleine tienduizend wagens volgens Febiac.

Vanaf 2020 wordt het echt menens. Dan mogen ook de benzinewagens met norm 0 en 1 het gewest niet meer binnen, evenals de diesels met euronorm 3, samen goed voor meer dan 80.000 wagens.

Volgens Joost Kaesemans van Febiac moeten de wagenaantallen enigszins gerelativeerd worden. “Het gaat over de auto’s die nu ingeschreven staan in Brussel. Maar het wagenpark wordt continu vernieuwd en met de LEZ in het vooruitzicht gebeurt dat mogelijk in een versneld tempo.”

Voorbereidingsfase
De administraties Leefmilieu Brussel en Brussel Fiscaliteit hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een ‘wetenschappelijk onderbouwde’ berekening van het aantal getroffen wagens, maar die cijfers wil minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) voorlopig niet vrijgeven.

Behalve Brusselse wagenbezitters zullen ook pendelaars en buitenlanders getroffen worden door de invoering van de LEZ. Daarover zijn volgens Kaesemans al helemaal geen voorspellingen te doen.

De Brusselse LEZ geldt voor personenauto’s en lichte bestelwagens, maar niet voor vrachtwagens (zoals in Antwerpen) en ook niet voor oldtimers (meer dan dertig jaar oud en met een speciaal kenteken).

Dinsdag werd Fremault in de commissie Leefmilieu gevraagd naar de stand van zaken van de praktische voorbereiding van de LEZ. Blijkt dat de meeste zaken - cameracontrole, voertuigendatabank, boetes - nog in de studie- en overlegfase zitten.

© Infografiek:BRUZZ. Bron: www.lez.brussels

 

 

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?