Partij 'Islam' wil afdelingen in heel Brussel én een nationale structuur

Alexandra Lens, Dries Ceuppens
© BRUZZ
14/07/2016

De partij 'Islam', die op dit moment afdelingen heeft in Brussel-stad, Anderlecht, Molenbeek en Luik, breidt uit naar Jette. Op termijn wil de partij afdelingen in alle Brusselse gemeenten.

“De partij 'Islam' is een partij opgericht door een groep vrienden. De bedoeling nu is de partij te professionaliseren ”, zegt ondervoorzitter Michel Dardenne in het televisienieuws van BRUZZ vanavond. Hij spreekt van verwante bewegingen in Antwerpen en Gent en wil een nationale structuur creëren.

Een eerste stap is de oprichting van een vijfde gemeentelijke afdeling in Jette door Brahim Datoussaid, ex-PS. Op dit moment praat Datoussaid met mogelijke kandidaten voor zijn Islam-lijst en met Jetse politici van andere partijen, om begrip en erkenning te krijgen. Vanaf september rolt Islam echt een partijwerking uit in Jette. Daarmee wil Datoussaid deelnemen aan de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018, op de Franstalige taalrol.

Datoussaid woont al zo’n 50 jaar in Jette en is sinds de jaren ’90 actief in de politiek. In juni verliet hij de PS om zich aan te sluiten bij Islam. Hij zegt de traditionele partijen te respecteren, maar ziet er geen plaats voor de islam. “De bedoeling is gewoon een partij te hebben waar men mag geloven en waar religie naar de praktijk wordt vertaald”, licht Dardenne toe.

Waarden en strijdpunten

“Het is niet per toeval dat we in Brussel beginnen. Hier zijn heel veel moslims en die worden de facto een beetje teruggeduwd. Ze mogen niet te veel naar buiten komen met hun identiteit”, vertelt ingeweken Gentenaar Dardenne. “Ze zijn daardoor gefrustreerd. Dat kan leiden tot radicalisering.”

De partij Islam stelt ‘Intégrité - Solidarité - Liberté - Authenticité – Moralité’ voorop als waarden. Uit het gesprek met Datoussaid en Dardenne blijkt dat religie hierin een belangrijke rol speelt: “Zonder overtuiging is het moeilijk te leven.” De twee mannen benadrukken dat ze staan voor dialoog en verdraagzaamheid. In tijden van angst voor de islam en voor radicalisering is een moslimpartij meer dan nodig, vinden ze. Door minderheden in de samenleving een stem te geven, los je problemen op.

Dardenne lijst de drie strijdpunten van Islam op. In eerste instantie is er het samenbrengen van alle Belgen, het vertegenwoordigen van de diversiteit. Ten tweede, het aanvaarden van de vrouw “welk kapsel ze ook heeft” – lees: het aanvaarden van de hoofddoek in publieke functies. Tenslotte streven ze naar het toelaten van de rituele slachting.

Organisatie

Datoussaid is nu voorzitter van de partij Islam voor het Brussels Gewest. “Ik wil overal in het Brussels Gewest een sectie van de partij Islam oprichten en de dialoog aangaan. Ik ben daar iedere dag, ieder uur, mee bezig. Ik droom er ook over .” Concrete plannen voor die afdelingen, behalve in Jette, lijken er nog niet te zijn.

Op vier september vergadert de Jetse tak van Islam. Dan worden de concrete plannen ook bekendgemaakt aan de Jetse burgemeester, Hervé Doyen (cdH). In december volgt een nationaal congres in Oostende. De partij steekt dan de koppen bijeen over hoe zich wil presenteren en haar imago kan verbeteren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Jette

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni