Het skatepark Planet Park in Anderlecht dreigt deze week te moeten sluiten. Volgens een stabiliteitsstudie van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij, die begin dit jaar de eigenaar werd van het pand, zijn er grote veiligheidsrisico’s en moet het gebouw worden afgebroken. De voorzitter van het skatepark trekt dit in twijfel en oordeelt dat enkel een ongebruikt deel van het gebouw onstabiel is.

De opening van Planet Park in Anderlecht, in de zomer van 2015, ging gepaard met heel wat tromgeroffel. Al tien jaar moest de gemeente – en bij uitbreiding het hele gewest – het doen zonder goed uitgebouwd indoor skatepark. Maar in een drieduizend vierkante meter grote, leegstaande loods in Kuregem vonden drie vrienden destijds een geschikte locatie. Al gauw had het park meer dan 3.000 inschrijvingen. En trok de plek bovendien niet alleen skateboarders aan, maar waren ook mensen met rollers, een BMX of een step er welkom.

Daar dreigt nu een vroegtijdig einde aan te komen. Het gebouw kwam op 22 februari van dit jaar immers in handen van de Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij (BGHM), met de bedoeling om er binnen enkele jaren sociale woningen te bouwen. De maatschappij liet daarop in april een stabiliteitsstudie uitvoeren, waaruit bleek dat er ernstige problemen zijn met de stabiliteit en de veiligheid van het gebouw.

“Het gebouw kan elk moment instorten en we hebben dan beslist om het gebouw af te breken”, zegt Elise Beyst van de BGHM. “Daarom hebben wij de bewoners gevraagd om het terrein te verlaten, wat niet is gebeurd. Dan hebben we geprobeerd om overleg te plegen met hen en samen op zoek te gaan naar een andere plaats, maar jammer genoeg hebben zij toch besloten om te blijven. We konden dus niet anders dan juridische stappen te ondernemen om hen te laten uitzetten.”

(Lees verder onder de afbeelding)

Tegenexpertises
Het 40-tal krakers dat in een ander deel van het gebouwencomplex woonde, is maandag op gerechtelijk bevel uitgezet. Over het lot van Planet Park beslist de rechter komende vrijdag.

Hoe dan ook is Anthony Aymard, de voorzitter van het skatepark, niet te spreken over de werkwijze van de BGHM. “Het gebouwencomplex bestaat uit drie delen, die weliswaar met elkaar verbonden zijn maar wel aparte entiteiten zijn”, zegt hij aan BRUZZ. “De studie van de BGHM zegt dat een van de drie delen zeer onveilig is. Dat klopt ook, want dit deel is zelfs al gedeeltelijk ingestort. Maar daar komt helemaal niemand meer. Voor de andere twee delen (met name het hoofdgebouw voor de krakers en de andere loods voor het skatepark, red.) is er echter geen gevaar. Toch gebruikt de BGHM de negatieve evaluatie van een deel van het gebouw om het hele complex te laten afbreken.”

Bovendien heeft Planet Park zelf twee tegenexpertises laten uitvoeren, aldus de voorzitter, en daaruit is gebleken dat het deel waarin het gehuisvest is, helemaal niet zo onveilig is als de BGHM laat uitschijnen. Aymard heeft maandag zijn standpunten nogmaals uit de doeken mogen doen in de rechtbank. Maar uiteindelijk blijft hij ervan overtuigd dat de BGHM alles in het werk zal stellen om hen te laten uitzetten. “Ze willen gewoon hun eigen project versneld doordrukken.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Anderlecht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni