Schaarbeek vraagt klassering Rigasquare

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 14/09/2017

Schaarbeek vraagt bij het Gewest de bescherming aan van de Rigasquare en de Huart Hamoirlaan in de Helmetwijk, een groene vlek in de stad met majestueuze bomen. Dat heeft de gemeenteraad woensdagavond beslist. Daarmee wil Schaarbeek het Beliris moeilijker maken om de plannen voor een grote metro-ingang op het plein door te drukken.

De Rigasquare en de Huart Hamoirlaan hebben een hoge historische en esthetische waarde, vindt Schaarbeek. Er zijn talloze bloemperken, gazons, opmerkelijke oude bomen en een aantal herdenkingsmonumenten.

De gemeenteraad noemt expliciet het "interessante zicht vanaf de Helmetkerk richting het station van Schaarbeek". Het is dat zicht dat de geplande grote ingang van de metrohalte Riga zou doorkruisen, zeer tegen de zin van vele buurtbewoners. Ook vele bomen zouden voor de metro-aanleg moeten sneuvelen.

Buurtcollectief
Verontruste buurtbewoners hebben zich verenigd in het collectief Helmetro Riga, dat de beschermingsactie in gang heeft gezet en daarvoor nu bijval krijgt van het gemeentebestuur. 

"Als de aanvraag door het Gewest wordt goedgekeurd, zal de bouwheer bij alle werkzaamheden met de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen moeten overleggen", zegt Frédéric Nimal (Défi), Schaarbeeks schepen van Stedenbouw en Erfgoed.

Schaarbeek wil de aanleg van de metrolijn niet tegenhouden, benadrukt Nimal. "Het schepencollege heeft al meermaals duidelijk gemaakt voorstander te zijn van de Metro Noord, die aan een reële behoefte beantwoordt. Dit gebied klasseren dwarsboomt het metroproject niet, maar zou er wel voor zorgen dat de aanleg met respect voor het erfgoed gebeurt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?