UEFA 2020 presenteert Brussels logo

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 14/12/2016

In 2020 vindt de zestiende editie van het vierjaarlijkse Europese voetbaltoernooi plaats in dertien verschillende steden. Brussel moet normaalgezien de achtste finale en drie groepswedstrijden verwelkomen in het Eurostadion. De bouw van het stadion moet nog beginnen, maar het logo is al klaar.

Woensdag maakte de Europese voetbalbond UEFA en het Brussels organisatiecomité voor Euro 2020 in het Brusselse stadhuis het nieuwe logo bekend voor gaststad Brussel. . "We waren met Brussel al pioniers voor Euro 2000, dat zijn we nu opnieuw voor Euro 2020", was de voorzitter van het Brussels organisatiecomité Alain Courtois trots.

Koloniale brug
Uit de deelnemers aan een internationale wedstrijd selecteerde UEFA het ontwerpbureau Young & Rubicam om het logo te ontwerpen. Die koos de brug als het symbool dat alle deelnemende Europese steden verbindt.Elke gaststad heeft een eigen variant op het basis logo, met daarin zijn eigen brug verwerkt. Voor Brussel is gekozen voor de brug over de Jan Sobieskilaan in Laken, die de bijnaam de 'koloniale brug' heeft. 

"We zijn fier dat Brussel tot de dertien steden behoort voor dit Europees Kampioenschap, verspreid over dertien steden in verschillende landen", opende Brussels burgemeester Yvan Mayeur. "België en Brussel in het bijzonder, hebben een grote staat van dienst in het voetbal en daarom is het voor mij vanzelfsprekend dat de aftrap van Euro 2020 in Brussel plaatsvindt."

Guy Vanhengel, Brussels minister van Financiën en Begroting, beaamde: "We willen het beste van Brussel laten zien aan Europa en een infrastructuur neerzetten waar toekomstige generaties van kunnen profiteren. We willen dat overigens niet enkel met Euro 2020. We dromen eveneens van de organisatie van een WK atletiek of waarom niet nog eens een Tourstart naar Brussel halen?"

'Voorbereidingen verlopen voortreffelijk'
De UEFA was in Brussel vertegenwoordigd door vicevoorzitter Michael van Praag. "Meteen na de lancering van ons idee om het EK in heel Europa te organiseren, sprong de kandidatuur van Brussel eruit", aldus de Nederlander. "Ondanks het feit dat het Eurostadion er nog niet is, was het steeds een voorbeeld voor andere speelsteden."

Het logo komt er op een moment dat het debat over de bouw van het Eurostadion in Brussel nog altijd aansleept. Dinsdag raakte bekend dat het onzeker is of de bouw in april of mei 2017 effectief start. Maar UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin liet in een videoboodschap weten het volste vertrouwen in Brussel te hebben. "We zijn ervan overtuigd dat de voorbereidingen voortreffelijk verlopen en er voor Brussel een belangrijke rol is weggelegd in het succes van het toernooi."

Emotioneel moment
Alain Courtois, voorzitter van het Brussels organisatiecomité, benadrukte ten slotte het pionierswerk van de stad Brussel. "Ik moet zeggen dat dit voor mij een emotioneel moment is, twintig jaar na een uiterst succesvol Euro 2000 organiseren we opnieuw mee een EK voetbal. We waren in 1995 al pioniers door de organisatie van het EK, samen met Nederland, voor het eerst als een duo-organisatie te bepleiten.

We hebben daar nadien, zowel op EK's (Oostenrijk en Zwitserland in 2008 en Polen en Oekraïne in 2012, red.) als op WK's (Japan en Zuid-Korea in 2002, red.), al veel navolging op gekregen. Ook nu horen we opnieuw bij de grondleggers van het idee van een EK in dertien verschillende steden. Vandaag openen we als eerste speelstad onze eigen website met het oog op het EK en trappen we daarmee de aanloop naar Euro 2020 op gang."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?