Winteropvang van start

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 15/11/2017

Vanaf vandaag woensdag kunnen Brusselse daklozen die bij deze koude temperaturen op straat leven terecht in een van de 1.000 bedden die daklozenorganisatie Samusocial deze winter voorziet. De federale overheid organiseert daarnaast samen met de Franstalige vleugel van het Rode Kruis 300 plaatsen in een centrum in Haren, om het financieel noodlijdende Samusocial bij te staan.

Bovenop de 388 plaatsen die Samusocial het hele jaar door beschikbaar stelt, zorgt het Winterplan van de daklozenorganisatie voor 600 bijkomende plaatsen. Daarvan bevinden er zich 300 in het centrum in de Koningsstraat, in de buurt van de Kruidtuin, en 300 in het gebouw op de Poincarélaan in Anderlecht, waar doorheen het jaar permanent 110 plaatsen ter beschikking zijn.

"Vanavond gaan de 300 plaatsen in de Poincarélaan open. De plaatsen aan de Koningsstraat komen er later bovenop als die aan de Poincarélaan volledig bezet zijn", vertelt Samusocial-woordvoerster Marie-Anne Robberecht.

De federale overheid voorziet samen met het Rode Kruis nog eens 300 plaatsen in Haren, waardoor er deze winter 1.300 bedden ter beschikking staan van de daklozen. Om de drukte tijdens het Winterplan op te vangen doet Samusocial beroep op een zestigtal extra medewerkers.

Toch blijven de verminderde budgetten en het wegvallen van de federale subsidie van het grootstedenbeleid Samusocial parten spelen. De Brusselse daklozenorganisatie kan enkel een mobiel dagteam garanderen, terwijl het nachtteam niet elke dag uitrijdt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?