'Zelfs op drukke zaterdagmiddag 2.500 parkeerplaatsen onbenut'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 15/12/2014

Het centrum heeft helemaal geen nood aan meer parkeerplaatsen. Dat is de conclusie van een groepje Brusselaars die afgelopen zaterdagnamiddag het aantal vrije plaatsen in de bestaande parkeergarages ging tellen. Volgens hen stonden er 2.500 plaatsen leeg.

Enkele Brusselaars waren de voorbije week geprikkeld door een tweet van Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) met foto's van volle parkeergarages. 

De tweet moest verantwoorden dat nieuwe parkeercapaciteit effectief nodig is in de Vijfhoek. De Stad plant immers niet minder dan vier nieuwe parkeergarages.

De plannen roepen echter steeds meer weerstand op en op sociale media werd Ampe van antwoord gediend. Op Facebook, Twitter, Tumblr en Instagram werden foto's gepost van compleet lege parkings.

De actie #Parkingmythe kende afgelopen weekend een (voorlopig?) hoogtepunt toen twintig Brusselaars de lege plaatsen gingen tellen in de parkeergarages in de Vijfhoek en langs de Kleine Ring. Dat deden ze op zaterdag tussen 16 en 17.30 uur.

"Het was bijzonder druk, onder meer door de eindejaarsinkopen", zegt initiatiefnemer Paul Steinbrück. "Toch telden we bijna 1.700 beschikbare plaatsen binnen de Vijfhoek. Als we de parkings langs de Kleine Ring erbij nemen kwamen we zelfs aan 2.500 plaatsen. Dat is meer dan de Stad er wil laten bijbouwen."

De tellers beseffen dat hun aanpak niet wetenschappelijk is. Maar ze willen wel een statement maken. "Brussel heeft geen parkeerprobleem, maar een verkeersprobleem. Als je ziet dat de hele stad in de file staat op een zaterdag ligt het probleem elders en is een veel grondigere oplossing nodig dan het bijbouwen van parkings."

 

Nieuwe centrale lanen

Het Beursplein wordt helemaal autovrij en de voetgangerszone in het centrum wordt de komende jaren dubbel zo groot. Dat heeft het Brussels schepencollege beslist. Om de binnenstad bereikbaar te houden komen er extra ondergrondse parkings en een parkeerroute. De werken, die in 2015 zouden beginnen, moeten het centrum een nieuw elan geven.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?