Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) pakt met nieuwe campagne seksuele intimidatie in de Brusselse straten aan. 'Meld Geweld' roept niet alleen getuigen van geweld tegen vrouwen en holebi's op om te reageren, maar wil daders ook met hun onaanvaardbaar gedrag confronteren.

"Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn in de openbare ruimte", vindt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V). De campagne 'Meld Geweld' moet daar mee voor zorgen door seksuele intimidatie in de Brusselse straten aan te kaarten. Aan de hand van affiches en scheldwoorden in de vorm van levensgrote Scrabble-blokjes zullen Brusselaars geconfronteerd worden met de effecten van seksisme.

Zo wijst 'Meld Geweld' daders niet alleen op hun ontoelaatbaar gedrag, maar roept het getuigen ook op om in te grijpen en samen met het slachtoffer naar de politie te stappen. "Elke Brusselaar die geweld tegen vrouwen en holebi's serieus neemt, kan zijn stem laten horen. Vaak als er één iemand iets zegt, volgen de anderen. Zo komen we tot een duurzame mentaliteitswijziging in Brussel en geven we seksistisch geweld niet langer vrij spel", legt Debaets uit.

Mentaliteitswijziging
En die mentaliteitswijziging blijkt hoognodig, want onderzoek wijst uit dat 30 procent van de vrouwen al slachtoffer van geweld is geweest en 60 procent al eens te maken kreeg met seksuele intimidatie. Voor holebi's liggen de percentages nog hoger, want 90 procent is ooit al het slachtoffer van fysiek of verbaal geweld geweest. Talloze getuigenissen op sociale media onder #WijOverdrijvenNiet zetten die cijfers om in concrete voorbeelden.

Om Brusselaars tot actie te doen overgaan, geeft Meld Geweld ook concrete tips over wat je kan doen als je getuige bent van seksuele intimidatie. Door bijvoorbeeld een slachtoffer doelbewust aan te spreken zonder oogcontact met de dader te maken kan je een situatie doorbreken. De campagne moedigt slachtoffers en getuigen ook aan om bij de politie een klacht in te dienen en een getuigenis af te leggen.

Speciale aandacht voor mannen
De campagne benadrukt daarnaast ook de belangrijke taak die op de schouders van mannen rust. 'Meld Geweld' roept hen op om het goede voorbeeld te geven, te reageren als er zich een incident voordoet en op die manier een bondgenoot te zijn in de strijd tegen seksuele intimidatie. En deze campagne staat niet alleen in haar oproep naar mannen om toe om seksuele intimidatie een halt toe te roepen. Zaterdag vertrekt aan het gemeentehuis in Schaarbeek een Mannenmars om het duidelijke signaal te geven dat elke vorm van geweld tegen vrouwen moet stoppen.

Tot begin december zullen affiches van Meld Geweld te zien zijn op bussen van de MIVB. Daarnaast worden er ook folders verspreid. Vrijdagavond maken levensgrote scheldwoorden als 'slet' en 'pédé' het Sint-Goriksplein onveilig en op zaterdagnamiddag is de Nieuwstraat aan de beurt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni