CD&V kiest Bianca Debaets als staatssecretaris

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 17/07/2014

CD&V Brussel draagt Bianca Debaets voor als Brusselse staatssecretaris. Debaets en niet ontslagnemend minister Brigitte Grouwels treedt dus toe tot de nieuwe Brusselse regering. Dat vernam tvbrussel. Grouwels zette zelf een stap opzij.

Welke bevoegdheden Debaets krijgt in de nieuwe Brusselse regering, is nog niet duidelijk. Wellicht wordt het Ambtenarenzaken of een deel van de portefeuille Mobiliteit, of beide. In de Vlaamse Gemeenschapscommissie krijgt ze waarschijnlijk Welzijn en Gezondheid toegeschoven.

CD&V heeft dus gekozen voor Bianca Debaets als nieuwe staatssecretaris en niet voor ontslagnemend minister Grouwels. Sinds de verkiezingen op 25 mei werd druk gespeculeerd over wie de partij naar voor zou schuiven.

De keuze voor de jongere Debaets (41 jaar) past in de vernieuwingsoperatie bij de christendemocraten. De 61-jarige Grouwels is tien jaar staatssecretaris en minister geweest in de Brusselse regering. Zij wordt nu senator en parlementslid in het Brussels halfrond. Paul Delva wordt daar fractieleider.

Bezinning na verkiezingsnederlaag
Grouwels behaalde als lijsttrekker voor het Brussels Parlement overigens iets minder voorkeurstemmen dan Debaets als lijsttrekker voor het Vlaams Parlement. Ze onderhandelde eerst mee het regeerakkoord en zette dan zelf een stap opzij. "Ik heb voor mezelf die beslissing genomen na de verkiezingen", aldus Grouwels.

"Daarbij verloren we met CD&V een zetel. Na bezinning en gezien het feit dat we zoveel jong talent in huis hebben, kwam ik tot de conclusie dat het een goed moment was om de fakkel door te geven. Als delegatieleidster heb ik met hart en ziel mee onderhandeld om zo veel mogelijk CD&V-accenten in het nieuwe regeerakkoord te krijgen. Nu dat gelukt is, is het ogenblik gekomen om de jongere generatie te laten aantreden."

Voor Debaets kwam de post als een verrassing. "Ik was eigenlijk helemaal klaar om in het Vlaams parlement te zetelen en daar de link tussen Brussel en Vlaanderen te verdedigen", zegt Debaets. "Maar dit aanbod van Brigitte Grouwels en partijvoorzitter Wouter Beke kon ik niet weigeren."

Door de verschuiving komt Joris Poschet als eerste opvolger in het Vlaams Parlement.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?