Ecoraster moet ongevallen met dieren voorkomen

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 18/04/2017

Vandaag start de aanleg van 24 kilometer ecoraster langs de Brusselse Ring en de E411. Dat moet ervoor zorgen dat er minder verkeersongevallen met dieren gebeuren.

Ecorasters zijn speciale omheiningen of hekken die worden geplaatst langsheen verkeersassen. “Deze rasters leiden de dieren naar veilige oversteekplaatsen zoals een ecoduct of ecotunnel en vermijden zo verkeersslachtoffers en gevaarlijke situaties voor weggebruikers. Zo creëren we een win-win voor de dieren van het Zoniënwoud en de weggebruikers,” zegt projectleider Yoeri Bellemans.

De rasters hebben een hoogte van twee meter en zijn opgebouwd uit draad met grof raster bovenaan en een fijnmaziger raster onderaan om ook kleine diersoorten tegen te houden. De draad is ingegraven in de bodem om ook gravende soorten tegen te houden.

Indien dieren toch op de autosnelweg terechtkomen, is het raster voorzien van dassenpoortjes en insprongen voor reeën en everzwijnen, die de dieren toelaten om de boszijde weer te bereiken.

Verkeershinder vermijden
Het ecoraster wordt aangelegd over een lengte van 24 kilometer langs de Ring en de E411 doorheen het Zoniënwoud. De omheining zal er geplaatst worden op enkele meters afstand van het wegdek.

Om verkeershinder te vermijden, gaan de werken door langs de kant van het bos en op minder drukke momenten zoals ’s nachts of tijdens het weekend.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?