Josy Restiaen, een van de oudgedienden van het Brussels Volkstejoêter, is op 65-jarige leeftijd overleden. Restiaen was een enorm geliefd persoon in de Brusselse cultuurwereld, zo leren de vele steunbetuigingen en anekdotes die meteen na zijn overlijden binnenstromen. “Ik heb al veel fantastische personen mogen leren kennen, maar Josy sprong er uit”, klinkt het bij collega-acteur Kevin Van Doorslaer.

Josy Restiaen overleed woensdagochtend, toen hij in zijn tuin aan het werken was. Waar de 65-jarige Brusselaar aan bezweek, is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat Restiaen enorm geliefd was in Brussel. Hij doorliep zijn schooljaren in het Sint-Jan Berchmanscollege en was al jaar en dag actief bij het Brussels Volkstejoêter. Hij speelt ook mee in Rendez-vous met Dieu, een op-en-top Brusselse kortfilm in regie van Kevin Van Doorslaer die binnenkort zou verschijnen.

Het Brussels dialect had hij als geen ander onder de knie. Veel van de steunbetuigingen op sociale media zijn dan ook in hetzelfde Brussels geschreven en worden vergezeld met foto's van Restiaen op en naast het podium.

'Ne schuune mens van binnen en van boite'
Zo ook bijvoorbeeld Brussels ketje en collega-acteur bij het Brussels Volkstejoêter Kevin Van Doorslaer. “Josy was iemand die er echt uit sprong”, vertelt Van Doorslaer op zijn Facebookpagina. “Da was ne pei! Daan aa alles wa d'ak geiren em in ne mens: vriendelijk, super sympathique, vol humour, altaad go gezind, altaad doe vi ne kameroet t'heulpe”, klinkt het. “Ne schuune mens van binnen en van boite. En plus, nen top acteur!”.

Het Brussels Volkstejoêter verliest een belangrijke pion en Brussel is een emblematisch figuur armer, is de conclusie.

Het Volkstejoêter liet al weten de voorstellingen van eind mei in CC Westrand in Dilbeek te annuleren. Later volgt meer informatie over de begrafenis van Restiaen en de voorstellingen van het Volkstejoêter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni