Herdenkingskunstwerk Maalbeek onthuld (met spelfout)

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 19/07/2016

In metrostation Maalbeek is het nieuwe herdenkingskunstwerk voor de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart onthuld. Het is een werk van kunstenaar Benoît Van Innis die koos voor een gestileerde olijfboom die hoop moet uitdrukken voor de slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen. In het werk sloop ook een spellingsfout.

Het kunstwerk van 2,75 meter bij 6,50 meter beeldt een olijfboom af met aan weerszijden een gedicht van Federico García Lorca. Een in het Frans en een in het Nederlands. Daarnaast zijn er nog zes vertalingen in het Duits, Spaans, Engels, Arabisch, Russisch en Chinees.

"Blauwe hemel. Gele akker. Blauwe berg. Gele akker. Over de verschroeide vlakte stapt een olijfboom. Een eenzame olijfboom."

"Het zijn twee belangrijke elementen uit mijn leven die ik heb geïntegreerd: tekenen en poëzie. De olijfboom is de boom van de vrede, maar heeft ook iets menselijks. Elke olijfboom is een andere persoon. García Lorca weerspiegelt dat in zijn gedicht. Ik hoop dat mijn olijfboom een uitdrukking van liefde, hoop en vrede kan zijn", zegt kunstenaar Benoît Van Innis.

Het kunstwerk is maandagavond al ingehuldigd in aanwezigheid van de familie van de slachtoffers en de overlevenden van de aanslag in Maalbeek. In totaal waren er zo'n 150 mensen aanwezig. MIVB-woordvoerster An Van hamme omschrijft die onthulling als een ‘emotionele gebeurtenis’.

Het kunstwerk is te bekijken aan de hoofdingang van metrostation Maalbeek aan de Etterbeeksesteenweg.

Overigens sloop een spellingsfoutje in het werk. De voornaam van de dichter is Federico en niet Frederico, zoals vermeld op de muur. Maar volgens Brussel Mobiliteit wordt dat zo snel mogelijk aangepast.

© bruzz
© vrt

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?