Start bouw nieuw metrodepot nabij Erasmus

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 20/03/2017

Brussel zet de komende jaren in op de uitbreiding van de metro. Zo wordt de Noord-Zuidas verlengd en de veiligheidssignalisatie gemoderniseerd. De MIVB heeft daarnaast 43 nieuwe metrostellen besteld. Een deel daarvan zal onderdak krijgen in een nieuw, grotendeels ondergronds, metrodepot vlakbij metrostation Erasmus in Anderlecht.

Vandaag werd de eerste officiële spadesteek van de nieuwe opslagplaats in Anderlecht door de MIVB en Brussel Mobiliteit gegeven. De gedeeltelijk ondergrondse stalplek zal bij haar opening eind 2019 23 van de 43 nieuw bestelde metrotoestellen huisvesten. Bovendien kunnen er tegelijkertijd ook nog eens zeven metrostellen van onderhoud voorzien worden.  

De keuze voor een terrein vlakbij metrostation Erasmus, de eindhalte van lijn 5, heeft een duidelijke reden. De extra metrotoestellen moeten namelijk de huidige druk op de lijnen 1 en 5 ontlasten. Bovendien is er in de bestaande twee metrodepots, aan Delta in Oudergem en Jacques Brel in Anderlecht, onvoldoende plaats om de extra voertuigen onder te brengen. 

Ondergronds 
De nieuwe stalplek zal slechts beperkt zichtbaar zijn want ze komt grotendeels ondergronds te liggen onder de Henri Simonetlaan. Brussel Mobiliteit legt op de laan nieuwe fiets- en voetpaden aan. 

De ondergrondse ruimte zal in totaal 700 meter lang zijn en daar zal alle onderhoud en het stallen van de toestellen gebeuren. 
 
'Belangrijk voor de toekomst' 
"Dit is een nieuwe concrete stap in de realisatie van de modernisering van het metronet", zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "De werken zijn indrukwekkend en ook zeer belangrijk voor de toekomst."

"Er is absoluut nood aan bijkomende plaatsen voor onze metroreizigers en een nog betere frequentie", vult Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB aan. 

De bouw van de het nieuwe depot kost in totaal zo'n 100 miljoen euro. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.