Schaarbeekse Haard opent dagopvang voor daklozen

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 20/11/2017

Maandag opent de winteropvang le Chauffoir voor het zevende jaar op rij haar deuren. De dagopvang is dit jaar gehuisvest in een lokaal van de Schaarbeekse Haard. "Daklozen kunnen hier terecht om op een warme plek iets te eten en te drinken", zegt Seydi Sage, voorzitter van de Schaarbeekse Haard.

Tot eind maart kunnen daklozen, maar ook mensen die sociaal geïsoleerd zijn of in een slecht verwarmde woning wonen, tussen 8u30 en 15 uur terecht bij le Chauffoir, een initiatief van het OCMW van Schaarbeek, in nauwe samenwerking met het Rode Kruis en de Schaarbeekse Haard. Vorig jaar ontving le Chauffoir gemiddeld 167 mensen per dag, maar op piekmomenten passeerden er wel 600 mensen per dag.

“We verwachten ongeveer eenzelfde aantal mensen. Het hangt er een beetje van af of de vluchtelingen net als vorig jaar hun weg vinden naar hier. Maar we hebben vrijwilligers ingezet om maximaal aan iedereen in de wijk te communiceren dat ze hier terechtkunnen”, zegt Sage aan BRUZZ.

Housing First via Schaarbeekse Haard
Voor de nachtopvang moeten mensen beroep doen op andere initiatieven. “Maar we hebben wel mee het Housing First project opgezet in Brussel”, zegt Sage. “Daarbij stellen we daklozen een woning voor die ze kunnen betrekken tot ze op eigen benen kunnen staan, dan worden ze sociale huurder van diezelfde woning.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?