Studentenfeest Saint-Vé: liters bier en luide muziek

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 20/11/2017

Zo'n 6.000 studenten van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en de Franstalige zusteruniversiteit ULB hebben maandag deelgenomen aan de festiviteiten rond Sint-Verhaegen of St-V, ter herdenking van de oprichter van de universiteit. Een viertal studenten moest voor verzorging naar het ziekenhuis en een 20-tal anderen kregen ter plaatse de nodige zorgen toegediend, bevestigt politiewoordvoerster Ilse Van de Keere.

Dit jaar stonden de festiviteiten, die telkens op 20 november plaatsvinden, in het teken van solidariteit met de migranten. 's Ochtends werden bloemen neergelegd bij het graf van Théodore Verhaegen op het kerkhof van Brussel en op de campus Solbosch. Nadien vond een ceremonie plaats in het stadhuis van Brussel, waarvoor zo'n 500 man opdaagde. Ook de Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) en de rectoren van VUB en ULB waren aanwezig.

Maandagmiddag werd dan een studentendorp geopend aan de Zavel. Daar kwamen zo'n 6.000 studenten op af. Vanaf de Zavel ging het omstreeks 17 uur in optocht naar het Beursplein. Met de slogan "Asiel voor de migrants, opkuisen les gouvernements" uitte men zijn solidariteit met de vluchtelingen.

"We willen de precaire situatie waarin zij moeten leven aanklagen en nadenken over het waarom. We verwachten reacties vanuit de politiek", zei Vincent Busseniers, voorzitter van de Brusselse studentenkringen. De studenten zijn volgens hem niet te spreken over het repressieve tot zelfs racistische beleid van verscheidene Europese regeringen, dat haaks staat op de waarden van de vrije universiteit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?