Zwembad Molenbeek gloednieuw na renovatie: 'Perfect om echt in te trainen'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 21/01/2016

Het plaatselijke zwembad van Molenbeek, Louis Namèche, gaat na twee jaar renoveren weer open. Het zwembad is feestelijk ingehuldigd door Beliris, het Gewest en de gemeente Molenbeek. Zwemmers die van een olympisch bad van 50 meter houden kunnen er vanaf komende zaterdag terecht.

De renovatie van het 40 jaar oude zwembad heeft in totaal 9 miljoen euro gekost. Dat geld werd voor 75% opgehoest door Beliris. Het andere deel is bekostigd door het Brussels Gewest en Molenbeek.

Het tekort aan -goede- zwembaden is een nijpend probleem in het Brussels Gewest. Sommige scholieren halen hun eindtermen op het vlak van zwemmen zelfs niet doordat ze geen les kunnen krijgen. Met de heropening van het Louis Namèche-bad verkleint het tekort al een beetje. 

Ecologisch bad
Het totaal gerenoveerde bad voldoet aan de afmetingen van een olympisch zwembad. Er is tijdens de renovatie veel geïnvesteerd in nieuwe technologie. Het gebouw bezuinigt daardoor veel meer op energie. "Er is een condensatiepomp geïnstalleerd voor de verwarming. Het verluchtingssysteem is voorzien van een warmtepomp. Die gebruikt de afgevoerde warme lucht om aangevoerde buitenlucht, het douchewater en het badwater te verwarmen", zegt Elien De Swaef van Beliris.

Redders krijgen in het technologisch uitgeruste zwembad vanaf nu hulp van een antiverdrinkingssysteem. Camera's filmen zowel van bovenuit als onder het water wat er allemaal in het bad gebeurt. "Dit systeem bewees zich al in andere zwembaden en zorgt voor kostbare tijdswinst in noodsituaties", schrijft Beliris in een persbericht.

Volledige Make-over
De kleedhokjes en de douchecabines zijn ook volledig vernieuwd. De oude tegeltjes sneuvelden rond en in het zwembad. Ze maakten plaats antisliptegels en voor roestvrije staalplaten aan de zwembadwanden. De diepte van het bad kan aangepast worden door een verplaatsbare bodem. Zo kan het bad dieper worden tijdens wedstrijden of minder diep wanneer er andere evenementen plaatsvinden.

Vanaf zaterdag 23 januari opent het zwembad haar deuren officieel voor het grote publiek.  

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?