De verplichte Brusselse inburgering is een feit

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 21/04/2017

Vandaag heeft de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, meerderheid tegen oppositie, voor het voorstel van de regering over verplichte inburgering gestemd. Vreemdelingen zijn vanaf vandaag dus verplicht om een cursus inburgering te volgen. De alternatieve voorstellen van de groene oppositiepartijen en van de N-VA werden weggestemd.

Het verplichte inburgeringstraject geldt voor alle meerderjarige vreemdelingen jonger dan 65 jaar, die minder dan drie jaar in België verblijven en voor de eerste keer ingeschreven staan met een verblijfsvergunning van meer dan drie maanden in het vreemdelingenregister in het Brussels gewest.

Hoe gaat het precies in zijn werk? Een vreemdeling die een verblijfsvergunning van meer dan drie maanden heeft, schrijft zich in in een gemeente. De gemeente wijst dan de man of vrouw op zijn of haar plicht om een cursus te volgen. De cursist moet dan kiezen tussen een Nederlandse opleiding of een Franstalige. Het Nederlandstalige inburgeringstraject gebeurt via het onthaalkantoor Bon, het Franstalige inburgeringstraject gebeurt door de kantoren van Bapa Bxl en Via.

De N-VA wil een sterkere band met Vlaanderen, de groene oppositiepartijen willen net het tegenovergestelde. Zij willen één Brussels, tweetalig traject. Hun voorstellen werden weggestemd.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?