Burgemeester van Evere ontkent overeenkomst en verbiedt vondelingenschuif

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 21/09/2017

De waarnemend burgemeester van Evere Pierre Muylle (PS) houdt voet bij stuk en verbiedt de vondelingenschuif van vzw Corvia op het grondgebied van de Brusselse gemeente. "Er is geen enkele bijzondere overeenkomst getekend", klinkt het in een persmededeling.


Meer dan een jaar geleden werd burgemeester Pierre Muylle tijdens een ontmoeting op de hoogte gesteld van de intenties van vzw Corvia om een vondelingenschuif te openen in Evere. "Er is geen enkele bijzondere overeenkomst getekend, niet met de gemeente Evere en evenmin met de politiezone Brussel-Noord, die moet tussenkomen wanneer een baby te vondeling gelegd wordt, zoals alle veiligheidsdiensten", stelt burgemeester Muylle.

Grote terughoudendheid
Na die ene ontmoeting met Corvia zou de burgemeester een bijeenkomst hebben georganiseerd met verschillende actoren zoals het OCMW, de politiezone Brussel-Noord, maar ook de gemeenschapsactoren, de Federatie Wallonië-Brussel, Directie Adoptie, en het Vlaams Agentschap voor Adoptie. "Al deze actoren hebben unaniem hun grote terughoudendheid uitgedrukt ten opzichte van de opening van een vondelingenschuif in Evere."

Vondelingenschuif is onwettelijk
Nadat de burgemeester woensdag vernam dat de vondelingenschuif geopend was, zag hij zich genoodzaakt een politieverordening uit te vaardigen die de onmiddellijke stopzetting van de uitbating beveelt. De vondelingenschuif is namelijk onwettelijk aangezien kindverlating strafbaar is.

"Hoewel ik mij goed bewust ben van de sociale ellende waarin ouders die het ouderschap niet op zich kunnen nemen, zich kunnen bevinden, wil ik hen niet als enige oplossing het achterlaten van hun kind in deze infrastructuur geven, die bovendien in strijd is met de wet," aldus Muylle.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?