Burgemeester Schepmans wil verkoop lachgas aan jongeren verbieden

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 23/03/2017

Jongeren in Molenbeek krijgen te gemakkelijk toegang tot distikstofmonoxide, beter bekend als lachgas. Dat vinden burgemeester Françoise Schepmans en gemeenteraadslid Dirk De Block (PTB). In een resolutievoorstel stelt Schepmans voor om de verkoop aan minderjarigen te verbieden.

Volgens Molenbeeks gemeenteraadslid Dirk De Block (PTB) duiden de tientallen lachgascapsules in de straten van Molenbeek erop dat er een reëel probleem is. "Sinds twee maanden zie ik ze overal opduiken; in de omgeving van Ribeaucourt, bij Zwarte Vijvers en op het Gemeenteplein," zegt hij. De Block vermoedt dat jongeren de inhoud van de capsules via ballonnetjes inhaleren in shishabars.

De Block wil de vrije verkoop van de capsules aan banden leggen en diende vorige week een interpellatie in voor de gemeenteraad van donderdagavond. De capsules, die ook worden gebruikt in de horeca, zijn gemakkelijk verkrijgbaar en bovendien erg goedkoop.

De risico's van lachgas worden volgens De Block onderschat, en zijn te weinig gekend. Na inhalatie veroorzaakt de drug een high gevoel van één tot enkele minuten. Volgens De Block is het probleem niet de éénmalige inhalatie, maar kan herhaaldelijk gebruik problematisch zijn. Hij noemt misselijkheid, paranoia en desoriëntatie als bijwerkingen, en vreest in het slechtste geval een overdosis.

Burgemeester Françoise Schepmans reageert met een resolutievoorstel aan de federale overheid, waarin ze vraagt om de verkoop aan minderjarigen aan banden te leggen. Daarnaast wil ze, in samenwerking met Le Point, het drugsluik van de sociale organisatie LES, inzetten op preventie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?