4.500 Brusselse vrouwen genitaal verminkt, en hun aantal stijgt

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 23/06/2015

Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) maakt geld vrij om de problematiek van genitale verminking bij vrouwen bekender te maken bij huisartsen. Maar liefst 4.500 vrouwen in Brussel, voornamelijk uit Oost-Afrika, zijn genitaal verminkt. Dat aantal zit in stijgende lijn, en dokters weten vaak niet hoe ze hiermee moeten omgaan.

Khadra is besneden. Eigenlijk was heel haar vagina dichtgenaaid. Dat gebeurde toen ze zeven was. Khadra heeft het moeilijk om erover te praten, maar deed dat vandaag toch. Om anderen voor te lichten.

Want ook al willen ouders van kinderen die hier wonen het verhinderen bij hun dochters, toch gebeurt het nog wanneer de familie met vakantie gaat in het thuisland.

Opensnijden met een scheermesje
De gevolgen van een besnijdenis zijn enorm. "Als deze vrouwen trouwen, zijn er twee mogelijkheden", zegt de Brusselse huisarts Dominique Daniël, die het fenomeen van nabij kent. "Ofwel moet de man heel hard duwen wanneer hij seks heeft met zijn nieuwe vrouw, ofwel komt er een vrouw met een scheermesje langs. Die 'opent' de vrouw, waarna de man meteen seksuele betrekkingen met haar moet hebben. Dat moet hij daarna elke dag weer doen, want anders gaat de wonde weer dicht. Je kunt je voorstellen hoe het seksuele leven voor deze vrouwen is."

Artsen in België herkennen vaak niet wanneer vrouwen genitaal verminkt zijn. Gynaecologen weten vaak niet wat ze moeten doen. En de vrouwen zelf hebben het er niet over, het is een taboe.

Dokters moeten alerter zijn wanneer ze jonge vrouwen uit Afrika op consultatie krijgen, zegt Daniël. "Als de vrouw uit Oost-Afrika komt, moeten ze hier zelf over beginnen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?