Koerden vieren dan toch feest in hartje Brussel

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 23/09/2016

Eén dag later dan gepland is ze dan toch van start gegaan: de Koerdistan Cultuurweek. Dat gebeurt met allerlei activiteiten, maar wel tegen een licht gespannen achtergrond.

Een traditionele Koerdische huwelijksstoet trekt van het De Brouckère- naar het Spanjeplein. Het evenement is één van de hoogtepunten van de Koerdistan Cultuurweek, eigenlijk een driedaagse die tot en met zondag duurt.

De derde editie van de Koerdistan Cultuurweek is één dag later gestart dan gepland. Eerst mocht het evement zelfs helemaal niet doorgaan. Volgens de Stad was dat door een administratieve fout. Maar toen de organisatoren naar de Raad van State stapten, gaf de Stad toch haar toestemming. Aan de oorspronkelijke weigering liggen volgens de Koerden politieke motieven ten grondslag, hoewel het anders werd verpakt.

Koerdistan ligt verspreid over Turkije, Syrië, Irak, Iran en Armenië. Zeker in Turkije lopen de spanningen tussen Koerden en Turken hoog op. De poging tot staatsgreep in Turkije en de oorlog in Syrië hebben de situatie nog ingewikkelder gemaakt. Ook bij ons leven Koerdische en Turkse Brusselaars op gespannen voet. De organisatoren van de Koerdistan Cultuurweek hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen.

De Koerdistan Cultuurweek situeert zich vooral rond het Spanjeplein, vlakbij het Centraal Station. Op de website van het Koerdisch Instituut vindt u meer informatie over het programma.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?