De Wolf over gebrek aan transparantie: 'Strookt niet met de democratische regels'

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 24/01/2017

De voltallige BRUZZ-redactie vraagt meer openheid van de Brusselse regering. Wij klaagden eerder al het gebrek aan transparantie bij de regering-Vervoort aan, en deden het dinsdag opnieuw. In tegenstelling tot de Vlaamse en de federale regering publiceert de Brusselse haar beslissingen niet en krijgen wij ook geen zicht op de agenda van de ministerraad op donderdag.

Voor alle duidelijkheid: geen van de Brusselredacties van de andere media krijgen die agenda of de beslissingen.

"Wat BRUZZ hier aankaart, is voor mij al jaren dagelijkse kost", aldus MR-fractievoorzitter in het Brussels parlement, Vincent De Wolf. De oppositieleider was vanmiddag te gast bij onze collega's van BX1. "Als we een vraag stellen, krijgen we geen inhoudelijk antwoord. Bovendien worden we voortdurend onderbroken door de leden van de meerderheid, de ministers inbegrepen."

Uiteraard is het niet normaal dat de parlementsleden geen toegang hebben tot de agenda van de Brusselse regering, of haar beslissingen, vindt De Wolf net als BRUZZ. "Dat is onaanvaardbaar, en strookt niet met de democratische regels."

'Tijdperk van de communicatie'
De RTBF interviewde na de publicatie van ons artikel vandaag politicoloog Régis Dandoy (UCL) over het gebrek aan transparantie in Brussel. "Dit kan de Brusselse regering niet volhouden, ook al bestaat er dan geen verplichting om te communiceren", reageert die. "Op het federale niveau is er veel communicatie en veel transparantie over de ministerraad. (..) Misschien worden dossiers in Brussel anders voorbereid dan op de andere beleidsniveaus. In het algemeen is het zo dat wanneer een dossier op de ministerraad belandt, het al binnen de kabinetten is onderhandeld tussen de verschillende partners. (..)"

"Maar het gaat misschien ook om een andere politieke cultuur, minder gestoeld op communicatie of een communicatie gebaseerd op ministeriële besluiten of eventuele wetgeving. (...) "We kunnen begrijpen dat het soms niet makkelijk is, maar we zijn 2017, het is het tijdperk van de communicatie. En dan is het verwonderlijk een regering te hebben die niet communiceert over haar acties, beslissingen en de onderwerpen die ze aansnijdt. (...)"

"Een overheid die niet of nauwelijks communiceert doet bepaalde vermoedens de kop opsteken. Mensen gaan denken dat er misschien iets te verbergen valt. Ik denk dat je je op deze manier je vijanden munitie geeft om je aan te vallen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?