De langverwachte renovatiewerken aan de Nieuwstraat beginnen maandag, na jaren vertraging. Dat maakt Brussels schepen van Stedenbouw Geoffroy Coomans de Brachène (MR) woensdag bekend. De renovatie, die twee jaar zal duren, moet van één van de best bezochte winkelstraten van het land een winkelwijk maken, die de hele buurt opwaardeert.

Niet alleen de Nieuwstraat ondergaat een verjongingskuur, ook de omliggende straten krijgen een opknapbeurt. “We willen via de tussenliggende straten de Nieuwstraat verbinden aan de Adolphe Maxlaan om zo een aantrekkelijk geheel te creëren,” zegt schepen Coomans de Brachène. Dat is heel belangrijk, vindt hij. “Veel mensen gaan shoppen in Londen of Parijs. Maar we willen laten zien dat hier in Brussel ook mogelijkheden zijn. Het is de hoofdstad van Europa, en het is de moeite. Dat is de boodschap die we willen uitdragen.”

Naast winkelen, wil Coomans de Brachène de Nieuwstraat en omgeving aantrekkelijk maken voor andere bezoekers. “Rondom de Nieuwstraat komen rustplekken, zoals het pleintje tussen de Finesterraestraat en de Koolstraat, waar fonteinen komen.” Ook hoopt de schepen nieuwe horeca-etablissementen aan te trekken om de zijstraten leven in te blazen.

Concreet betekent de renovatie dat de Nieuwstraat, Sint-Michielsstraat, Duivenkotstraat, Finisterraestraat, Koolstraat, Nieuwbrug en Blekerijstraat en Mechelsestraat nieuwe straatstenen krijgen. Het gaat om kleine grijze stenen in drie verschillende tinten grijs. “Dat hebben we eerder al gezien in Kopenhagen, en het is een groot succes. Ook sluit het mooi aan bij de stenen op het Muntplein,” zegt de schepen. De tegels zijn nu al te bekijken in de glazen kubussen op de Nieuwstraat.

De werken zullen twee jaar duren, en kennen twee belangrijke etappes: het eerste jaar worden er vooral ondergrondse ingrepen gedaan door Sibelga, en in de tweede etappe komen de zichtbare aanpassingen bovengronds aan beurt. Federaal Brusselfonds Beliris investeert 3 miljoen in de renovatie. De bijdrage van de Stad Brussel bedraagt 1 miljoen euro.

Handel zo min mogelijk hinderen
De schepen benadrukt dat hij de communicatie met de handelaars heel belangrijk vindt. “We weten dat de Stad in het verleden niet altijd zo communicatief is geweest, maar willen dat dit keer beter aanpakken.” Om zo transparant mogelijk te zijn, lanceerde is er een website opgericht, nieuwstraat.brussel.be, waar handelaars en andere geïnteresseerden kunnen zien wat waar gebeurt. Ook nam de stad een ombudsman in de arm om eventuele klachten te behandelen.

De winkels blijven tijdens het hele renovatieproces toegankelijk. “Het is niet de bedoeling om de Nieuwstraat in één grote werf te veranderen,” zegt Coomans de Brachène. “We willen de handel zo min mogelijk hinderen, en de winkels zullen tijdens elke etappe toegankelijk blijven. Daarom gebeurt de renovatie in fases en worden de werkzaamheden tijdens de solden volledig gestaakt. We gaan samen met de winkeliers door het proces en zijn al een jaar bezig met praten en informeren.”

Geen waterproblemen meer
Ook andere onaangename verrassingen uit het verleden zullen dit keer niet opduiken, denkt Coomans de Brachène. Hij doelt op verzakkende stenen waardoor plassen water bleven staan. “De huidige betonnen onderstructuur, die zo’n 10 à 15 centimeter onder de straatstenen ligt, laat geen water door.” Daardoor loopt de regen moeilijk weg, en stroomt het water onder de stenen door,, wat de verzakking veroorzaakte. “We hebben er veel onderzoek naar gedaan,” zegt de schepen. “We zullen de onderstructuur wel behouden, want hij is nog in goede staat, maar er komen gaten zodat het water beter kan weglopen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni