Politie rekent alle actievoerders aan toegangsweg NAVO in

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 25/05/2017

De betogers die Donald Trump met een menselijke ketting de weg probeerden te versperren naar het NAVO-hoofdkwartier in Haren, zijn allemaal bestuurlijk aangehouden. De actievoerders mochten tot 16 uur blijven, maar hielden zich daar niet aan, waarop de politie besloot in te grijpen.

Een agent deelde de beslissing omstreeks 16.40 uur mee aan de betogers, wat heel wat boegeroep van de groep opleverde. Een deel van hen weigert met de agenten mee te gaan, anderen bieden minder weerstand. Incidenten zijn er voorlopig niet.

Het waterkanon dat al enkele uren klaarstaat, moest nog niet worden ingezet. De groep van naar schatting honderd mensen bestaat voornamelijk uit Franstalige jongeren. Volgens een van de betogers is er geen eenduidige organisatie, maar gaat het om een "burgercollectief". Het doel van de actie om de start van de NAVO-bijeenkomst te verlaten door Donald Trump de weg te versperren, is in elk geval mislukt. De president en zijn gevolg namen een andere weg naar het hoofdkwartier van het transatlantische vennootschap.

De actie leek een samenkomst van verschillende groepen te zijn. Zo waren er gemaskerde mannen in witte pakken, mensen met roze badmutsen en ook een groepje clowns te zien.

De betogers scandeerden slogans als "Police partout, justice nullepart" ('Overal politie maar nergens gerechtigheid', red.), naar het bekende citaat van Victor Hugo. Trump, de politie en de NAVO noemen ze dan weer "moordenaars". De politie kwam meteen massaal ter plaatse, maar laat voorlopig begaan. Op wat Bengaals vuur en een rookbom na, bleef alles rustig.

Bekijk beelden van de actievoerders van persbureau Belga hier:

Donald Trump in Brussel

Op 24 en 25 mei brengt de Amerikaanse president Donald Trump een bezoek aan 'hellhole' Brussel. Volg hier alle berichtgeving over zijn bezoek, de tegenbetogingen, de veiligheidsmaatregelen en de impact daarvan op het dagelijks leven in Brussel. LIVECENTER | Donald Trump bezoekt Brussel   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?