Boris Dilliès wordt nieuwe burgemeester Ukkel

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 25/06/2017

Niet eerste schepen Marc Cools (MR), maar huidig schepen van Financiën Boris Dilliès (MR) wordt de nieuwe burgemeester van Ukkel. Dat is binnen de MR beslist, met 14 van de 19 stemmen die naar Dilliès gingen. Dilliès zal ook de lijst van zijn partij trekken in 2018, maar zich geen kandidaat meer stellen voor het Brussels Parlement.

De vraag in Ukkel luidde wie ontslagnemend burgemeester Armand De Decker (MR) zou opvolgen. De Decker kwam al geruime tijd in opspraak in het Kazachgate-schandaal en hield de eer aan zichzelf.

De nieuwe burgemeester werd zondagavond gekozen na een geheime stemming bij een van de gemeenteraadsleden thuis. De MR-afdeling moest zelf een kandidaat binnen de eigen rangen kiezen. Later moet de kandidaat nog bekrachtigd worden door de gemeenteraad, maar gezien de MR een absolute meerderheid heeft in Ukkel, mag dat geen problemen opleveren.

Meer voorkeurstemmen in 2012
De strijd ging tussen eerste schepen Marc Cools (61) en Boris Dilliès (44). Cools heeft al langer zijn zinnen op het burgemeesterschap gezet maar kwam telkens te kort. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 haalde hij 2.000 voorkeurstemmen. Ook deze keer grijpt hij dus naast de burgemeesterssjerp.

De eerder flamboyante Dilliès haalde in 2012 ruim 3.000 voorkeurstemmen. Hij is ook parlementslid, maar die functie geeft hij dus vanaf 2019 op. Dilliès was tot nu toe schepen en parlementslid, maar die cumul zorgt op politiek niveau al enige tijd voor controverse.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?