Sans-papiers Hotel Astrid krijgen respijt

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 25/09/2017

De sans-papiers die het Hotel Astrid bezetten, kunnen daar ondanks een ontruimingsbevel ook maandag nog blijven. "Vandaag zullen we niet meer tussenkomen", zegt Ilse Van de Keere, woordvoerder van de betrokken politiezone aan BRUZZ. Het collectief had al beroep ingediend tegen het ontruimingsbevel. Het kan nu die uitspraak, op dinsdag 26 september, in het hotel afwachten.

Sinds 13 september bezet La Voix des Sans-Papiers, een collectief van mensen zonder papieren, het Hotel Astrid. Vorige week maakte de deurwaarder een ontruimingsbevel over dat stelde dat de groep het gebouw ten laatste op 25 september moeten verlaten.

De sans-papiers dienden beroep in tegen dat ontruimingsbevel. Dat beroep wordt dinsdag 26 september behandeld, maar werkt niet opschortend. De sans-papiers verwachtten zich er dus aan dat de politie vandaag zou langskomen. Toen dat maandagochtend gebeurde, was de sfeer volgens Aboubakri Niang, woordvoerder van La Voix des Sans-Papiers, gespannen. Een oudere vrouw is flauwgevallen en werd naar het ziekenhuis gevoerd.

Ilse Van de Keere, woordvoerster van de politiezone Brussel, bevestigt dat de politie eerder vandaag met een gerechtsdeurwaarder is langsgegaan aan het Hotel Astrid. “We hebben vastgesteld dat de bewoners nog aanwezig zijn, niettegenstaande dat het vonnis is uitgesproken dat ze daar vandaag weg moesten. We zitten nu rond de tafel met verschillende partijen om de operatie voor te bereiden. Vandaag zullen we niet meer tussenkomen.”

Volgens Maite Van Rampelbergh, woordvoerder van Philippe Close, zal nu verder in overleg worden gegaan met beide partijen. "We zoeken een oplossing waar zowel de eigenaar als de bezetters van het gebouw mee verder kunnen."

La Voix des Sans-Papiers bezet het Hotel Astrid sinds 13 september, maar trekken al sinds 2014 door het gewest (zie onderstaande kaart). Het collectief hoopte er nog tot na de winter te kunnen blijven. De gerechtsdeurwaarder gaf het tachtigtal mensen een week om het pand te verlaten. Volgens Niang is dat een veel te korte periode waardoor de sans-papiers nu geen alternatief hebben.

Lees meer over
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.