Veel kritiek op Brussel is gebaseerd op “wijdverspreide onwaarheden”. Dat zei minister-president Rudi Vervoort (PS) bij aanvang van zijn beleidsverklaring voor het parlement. Hij probeert er meteen vier te ontkrachten. Of ook de oppositie overtuigd is door de demarche van Vervoort, valt nog af te wachten.

Het was een verkouden Rudi Vervoort die vandaag zijn beleidsverklaring verdedigde voor het Brussels parlement, maar daarom niet minder vastberaden. De minister-president maakte van de kans gebruik om een onrecht uit de wereld proberen te helpen. “Ik ga er geen doekjes om winden. De Brussel-bashing die we moeten ondergaan, is gebaseerd op fake news,” zei hij.

De socialist zou er zijn hand voor in het vuur steken: zijn regering behaalt “onweerlegbare resultaten”, maar moet opboksen tegen “wijdverspreide onwaarheden”. Vervoort gaf daar vier voorbeelden van, en probeerde die meteen ook recht te zetten.

1: 'Brusselaars worden het zwaarst belast'
“Fout!,” aldus Vervoort. Hij klopt zich op de borst dat dankzij de fiscale hervorming van zijn regering de meeste Brusselaars de voorbije jaren hun koopkracht hebben zien stijgen. Iedereen gaat erop vooruit, behalve eigenaars van meerdere woningen: die moeten wat inboeten door een stijging van de onroerende voorheffing.

Vervoort roept alle Brusselaars op om hun personenbelasting van 2016 te vergelijken met die van 2017. “Het verschil is overduidelijk,” klinkt het overtuigd.

2: 'De werkloosheid in Brussel stijgt'
Opnieuw, volgens Vervoort: “Fout!” Het aantal werklozen sinds het aantreden van deze regering is volgens Vervoort met meer dan 15 procent gedaald. “Voor de jeugdwerkloosheid zijn de cijfers zelfs nog spectaculairder,” zegt de socialist. “Die daalt al 52 maanden, en ligt vandaag meer dan een kwart lager dan in 2014.”

Vervoort benadrukt verder dat steeds meer Brusselse jobs ook naar Brusselaars gaan. Vandaag wordt meer dan de helft van alle jobs in het Brussels Gewest ingevuld door Brusselaars, een toename van vijf procent in vergelijking met tien jaar geleden.

3: 'Bedrijven trekken weg uit Brussel'
U raadt het al. Vervoort: “Fout!” Steeds meer Brusselaars kiezen er volgens Vervoort voor om een eigen bedrijf uit de grond te stampen. Volgens schattingen zouden er in 2017 netto meer dan 4.000 bedrijven bijkomen in Brussel, een lichte toename in vergelijking met vorig jaar.

“Deze cijfers spreken voor zich. Brussel biedt een geschikte omgeving om een bedrijf op te richten én in stand te houden,” besloot Vervoort.

4: 'Brussel investeert niet in onderzoek'
Integendeel, aldus de minister-president. In 2017 zal het Brussels Gewest zo’n 63 miljoen euro in onderzoek en ontwikkeling investeren, een toename van bijna 37 procent in vergelijking met het begin van de legislatuur. Dat is de sterkste stijging binnen België, verklaart Vervoort.

Vandaag goednieuwsshow, morgen debat
Vrijdagochtend wordt de beleidsverklaring van Vervoort onder de loep genomen tijdens een debat in het Brussels parlement. Ging het vandaag nog om een goednieuwsshow, dan valt het te betwijfelen of ook de oppositie even lovend zal zijn over het palmares van de regering-Vervoort.

Die laatste kan na vandaag wel hopen dat het debat op basis van feiten gebeurt, zonder fake news.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni