Gerestaureerde gevel Hotel Aubecq takelt af in vervallen hangar

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 27/07/2016

De hangar waar de art-nouveaugevel van Horta’s Hotel Aubecq (Louizalaan) bewaard wordt, verkeert in deplorabele staat. Daardoor is het door Unesco beschermde erfgoed zwaar aangetast en is Brussels Schepen van patrimonium Geoffroy Coomans de Brachène furieus. "Ik kreeg tranen bij dat nieuws, want ik houd echt van de architectuur van Horta."

Sinds 2000 is het Brussels Gewest de eigenaar van de gevel die in 1899 door Victor Horta is ontworpen voor hotel Aubecq in de Louizalaan. Het gewest pakte in 2011 uit met een dubbeltentoonstelling rond de façade. In de Bozar waren architectenplannen te zien, en de gevel van Hotel Aubecq was tijdelijk te bezichtigen in een hangar in de Navezstraat in Schaarbeek. Vijf jaar na de expo ligt het patrimonium nog steeds plat opgesteld in de desolate, en vandaag grondig vervallen, hangar. "De expo ging terug op slot, maar de site is nooit goed beveiligd en dat is weer een voorbeeld van kafkaiaans Brussels surrealisme."

Vorige week controleerde een politiepatrouille de site om na te gaan of er krakers aanwezig waren. Ze vonden niet alleen veertig mensen die er in precaire omstandigheden leefden. Bij de controle kwam aan het licht dat de gerestaureerde Horta-gevel grondig is aangetast. “De reconstructies van de originele raamkozijnen zijn verdwenen, ze lijken gestolen of zomaar verbrand”, reageert de schepen van patrimonium kwaad. "Het is de laatste façade van Horta die nog echt compleet is. Die van Maison du Peuple is afgebroken en verdeeld geraakt. Er ontbreken momenteel gelukkig nog geen stenen van Hotel Aubecq. Eens er één deeltje uit de waardevolle puzzel ontbreekt, is het patrimonium aangetast", aldus Coomans de Brachène.

“Wat onderneemt het Gewest? Vandaag verkeert de hangar in een totaal verwaarloosde staat. Hoe is het mogelijk dat daar belangrijk, zelfs door Unesco beschermd patrimonium, wordt ondergebracht. Alsof ze de waarde ervan niet juist inschatten.” Er zitten niet alleen gigantische gaten in het dak, maar ook een groot gat in een draagmuur. De stabiliteit van de hangar lijkt dus niet eens verzekerd.

Het gewest moet volgens Coomans de Brachène verhinderen dat krakers nog kunnen binnen kunnen in het pand. “Om ongevallen te voorkomen en om deze schat van grote architecturale waarde te beschermen. Op langere termijn is het noodzakelijk om de site te omheinen."

De gewestelijke Directie Monumenten en Landschappen laat weten dat er momenteel gezocht wordt naar een alternatieve locatie om de gevel van Hotel Aubecq in onder te brengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?