Supportersvereniging Rode Duivels wil dat Verhaeghe vertrekt bij KBVB

Godfried Roelant
© BRUZZ
27/07/2017
Ook in:
en nl

Voor de Fanboard, de overkoepelende supportersfederatie van de Rode Duivels, is de rol van KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe niet langer houdbaar. Verhaeghe verzet zich volgens hen als grote man achter het Uplace-project tegen de bouw van het Eurostadion. “Het is tijd dat Verhaeghe een voorbeeld neemt aan de strijd voor de decumul binnen de Brusselse politiek”, aldus Michael Vandersteen van de organisatie.

Op 31 augustus werken de Rode Duivels een WK-kwalificatiewedstrijd af tegen voetbaldwerg Gibraltar. Lukaku en Kompany zullen dat doen op Sclessin, de thuisbasis van Standard. Het Koning Boudewijnstadion is namelijk afgekeurd en dus moet er uitgeweken worden naar een andere voetbaltempel.

‘Wanneer komt er een beslissing?’
Voor de volgende wedstrijd tegen Cyprus op tien oktober is er zelfs nog helemaal geen stadion. De Fanboard, ofwel de overkoepelende supportersfederatie van de Rode Duivels, is het geklungel binnen de Belgische voetbalbond beu en stelt zich een aantal pertinente vragen.

“De plannen voor een nieuw Eurostadion werden in 2014 ingediend bij de UEFA en gesteund door de Vlaamse, Brusselse, Waalse en federale regeringen. Drie jaar later lopen er allerlei procedures om de nodige vergunningen tegen te werken.”

“Denk maar aan de buurtweg die niet afgeschaft raakt en de bouw- en milieuvergunning die niet worden goedgekeurd. Wanneer valt er een beslissing en zijn we op weg naar een complete afgang of volgt er in 2020 alsnog een groot voetbalfeest in België?”

Boeman Verhaeghe schoffeert en stuurt weg
Het getreuzel is volgens de Fanboard te wijten aan de dubbele agenda die KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe bezit. “Als voorzitter van Club Brugge verdeelt en heerst Verhaeghe binnen de KBVB als een echte Romein met maar een doel voor ogen: zorgen dat er nooit een Eurostadion komt en al zeker niet in de buurt van de plaats waar shoppingcenter Uplace moet komen.”

Verder waant Verhaeghe zich volgens de supportersgroep ook zo goed als onaantastbaar. “Hij komt tussen in procedures van het bondsparket waar dat niet hoort en schoffeert iedereen die hem tegenspreekt. Zo pakte hij recentelijk nog ex-voorzitter François De Keersmaecker staalhard aan toen die de noodzaak van het Eurostadion aankaartte.”

Boycot als er geen oplossing komt
Kersvers bondsvoorzitter Gérard Linard liet op zijn eerste persconferentie verstaan dat het in de toekomst ook mogelijk zou zijn om de Rode Duivels in het buitenland te laten spelen als er geen Eurostadion zou komen.

“Dat zijn uitspraken die een voorzitter onwaardig zijn. Het bewijst alleen maar dat Linard een marionet is van Verhaeghe en zich niet bewust is van de verantwoordelijkheid die hij draagt. Zijn programma bestaat onder andere uit moderniseren en digitaliseren, maar daar is voorlopig bitter weinig van te merken”, aldus Michael Vandersteen van de Fanboard.

'Schadelijke acties'
De Fanboard hoopt dat zowel Joke Schauvliege (CD&V) en Ben Weyts (N-VA), respectievelijk Vlaams ministers van Leefmilieu en Openbare Werken, snel tot een positieve conclusie komen, maar willen vooral dat Verhaeghe de voetbalbond verlaat.

“Het is tijd dat Verhaeghe een voorbeeld neemt aan de strijd voor de decumul binnen de Brusselse politiek. Als er geen duidelijke signalen in de goede richting komen, dan zullen er acties volgen en dreigen de Rode Duivels de volgende wedstrijden zonder supporters te zitten.”

De voetbalbond bestempelt de eisen die de Fanboard formuleerde als buiten proportie. "De Fanboard is kennelijk niet op de hoogte van de volledige techniciteit/complexiteit van het dossier", klinkt het in een persmededeling.

De Belgische bond is bovendien niet te spreken over de inhoud van de communicatie, noch over de manier en het moment waarop. "Fanboard is een adviserend orgaan voor de supportersfederatie 1895 bestaande uit tien personen dat op eigen initiatief heeft gehandeld. Fanboard vond het niet nodig om noch met de secretaris-generaal, noch met de voorzitter van de KBVB voorafgaand overleg te plegen. Nochtans hadden beide partijen zich geëngageerd om volgende maand over het stadiondossier met de Fanboard samen te zitten."

KBVB 'aan de zijlijn'
"Niettemin deelt de voetbalbond de bezorgdheid van de supporters over het gebrek aan een hedendaags voetbalstadion dat aan hun noden en verwachtingen voldoet. De KBVB staat in deze fase van de procedure, toekenning van de noodzakelijke vergunningen, momenteel echter aan de zijlijn."

"In 2013 riep UEFA de federaties op zich met een speelstad kandidaat te stellen voor de organisatie van het EK 2020. Na overleg met de stad Brussel en het gewest droeg de KBVB de Belgische hoofdstad voor als speelstad. Daar eindigde de rol van de KBVB in het dossier."

"Pas bij definitief groen licht kunnen de projectontwikkelaar en de KBVB onderhandelingen opstarten over de voorwaarden voor een eventueel gebruik van het stadion, rekening houdend met de financiële toestand van de KBVB, de gelijke behandeling van alle voetbalclubs die de KBVB moet voorstaan, en vooral de behoeften en de wensen van de fans. De KBVB deelt de bezorgdheden van de Fanboard en roept op om daar samen werk van te maken, eerder dan schadelijke acties te ondernemen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni