Difference Day-award 2017 voor netwerk voor onderzoeksjournalistiek

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 28/04/2017

Global Investigative Journalism Network (GIJN), een vereniging die onderzoeksjournalistiek promoot, wint de Difference Day eretitel voor vrijheid van meningsuiting 2017.

Op drie mei, Werelddag van de Persvrijheid, organiseert de Vrije Universiteit Brussel, Université Libre de Bruxelles, Erasmushogeschool Brussel, Bozar, Evens foundation en Imec al voor de derde keer Difference Day. Dat is een evenement met verschillende debatten over de persvrijheid. Dit jaar is het thema ‘fake news’.

Zoals elk jaar wordt ook de Difference Day eretitel uitgereikt. In 2017 gaat die naar het Global Investigative Journalism Network (GIJN).

Onderzoeksjournalistiek
Het GIJN werd opgericht in 2003 tijdens de tweede wereldconferentie voor onderzoeksjournalistiek in Kopenhagen. Het netwerk organiseert conferenties en trainingen en levert ook financiële steun voor onderzoeksjournalistiek. Het GIJN heeft ondertussen 145 leden in 62 landen.

Vorig jaar ging de Difference Day eretitel naar de schrijfster Djamila Benhabib en de journaliste Zineb El Rhazoui. In 2015 kreeg de gevangen Saudische blogger Raif Badawi de prijs.

Tijdens de prijsuitreiking, vanaf 18.30 uur, is ook een exclusief gesprek te zien met Edward Snowden. Via een livestream spreken Marleen Wynants van de VUB en Karl Van den Broeck van nieuwswebsite Apache met de klokkenluider over fake news, veiligheid, juridische bescherming, vrijspraak, vrijheid van meningsuiting en het belang van onderzoeksjournalistiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?