Met NEO komt er ook een ruim, groen sportpark, dat woensdag door Philippe Close (PS), Alain Courtois (MR) en de winnende architecten van de ontwerpwedstrijd werd voorgesteld. Opvallend: de zwemvijver heeft plaatsgemaakt voor een waterspiegel, die maar 5 tot 15 centimeter diep is.

"We willen komaf maken met het 'rommelkot' dat de Heizelvlakte nu is", zegt de Brusselse schepen voor sport Alain Courtois (MR). "Daarom komt er een geïntegreerd sportpark van 27 hectare, met ruimte voor voetbal, atletiek, rugby, hockey en zelfs boogschieten."

Het atletiekstadion wordt de nieuwe stek van atletiekclub Excelsior, met een tribune van 2.000 plaatsen. Het is dus niet de bedoeling daar de Memorial Van Damme te huisvesten. Waar en of die nog in Brussel kan doorgaan, blijft onduidelijk. "We moeten de mensen de tijd geven om daarvoor een oplossing te zoeken", zegt toekomstig burgemeester Close, die ook de bezieler is van het NEO-project.

Geen zwemvijver maar speelvijver
Ook de waterpartij werd voorgesteld. Maar wat oorspronkelijk een zwemmeer moest worden, blijkt nu een waterspiegel te zijn, met een diepte van 5 tot 15 centimeter.

"De opdrachtgevers vroegen om een zwemmeer, en we hebben de oefening ook gedaan", zegt Luc Wallays, afgevaardigd bestuurder van het winnende architectenbureau Omgeving. "Maar bij een biologische zwemvijver, heb je naast je vijver zelf een even grote oppervlakte nodig, met planten om dat water te zuiveren. En dus verkleint de beschikbare oppervlakte van 5.000 vierkante meter drastisch."

En dan is er nog de toegankelijkheid. Wallays heeft ervaring met een zwemvijver in Antwerpen. "Dat werkt goed, maar we kregen de commentaar van mensen dat ze zich, als het mooi weer is, moeten haasten naar de vijver, omdat die anders vol zit."

"We hebben nu bij NEO dan zelf voorgesteld om er een speelvijver van te maken, met een diepte van 5 tot 15 centimeter. Zo moet je er geen omheining rond zetten. Met een speelvijver kun je alle mensen die willen, laten genieten van het park. De opdrachtgever is daarin meegegaan."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni