Bonnefooi maakt kennis met ‘danstaks’: 40 eurocent per danser

FVDE, TH
© BRUZZ
28/11/2016

De uitbaters van café Bonnefooi in de Steenstraat keken een week geleden verbaasd op, toen een controleur van de Stad Brussel hen aanmaande om de 'danstaks' te betalen. Die belasting zal het café vanaf december 160 euro per maand kosten. Het blijkt om een al lang bestaande taks te gaan, die in het verleden blijkbaar niet consequent werd toegepast.

“De controleur legde ons uit dat de taks gebaseerd is op het aantal mensen dat danst. Ze bedraagt 40 eurocent per persoon, per nacht”, zegt Nicolas Boochie, programmator bij Bonnefooi. “Ik dacht eerst dat het om een grap ging, maar dat bestaat dus blijkbaar echt.”

2.000 euro per jaar
Vanaf december moet de Bonnefooi de danstaks betalen. “De Stad is meerdere malen incognito langsgekomen om het aantal dansers te komen tellen. Ze zijn uitgegaan van een gemiddelde van 50 mensen op een weekendavond. Dat betekent 20 euro per avond, en dus 160 euro per maand. Per jaar moeten wij dus bijna 2000 euro betalen aan deze taks, en dat geld zou ik persoonlijk liever aan de artiesten besteden die bij ons komen optreden.”

“Ik wil gerust aannemen dat er een goeie reden voor bestaat, maar ik heb geen flauw idee wat die dan wel zou kunnen zijn. Al is dat niet typisch Belgisch: in mijn thuisland Italië bestaat zoiets ook, en Amerikaanse vrienden hebben me laten weten dat er daar ook een danstaks bestaat. Alleen heeft niemand me ooit kunnen uitleggen waarom”, lacht Nicolas. Hij stelt zich ook vragen bij de criteria waarmee vastgelegd wordt of iemand danst: “Is je handen in de lucht gooien ook voldoende om als danser beschouwd te worden?”

“Die belasting bestaat al enkele jaren”, verduidelijkt Marc Van Muylders van Horeca Brussel. “Eigenlijk mag de Bonnefooi nog van geluk spreken, want het is eigenaardig dat het café die taks nog nooit heeft moeten betalen. Soms is een gemeentelijke belasting wel gestemd, maar zijn er niet genoeg functionarissen om te controleren op de naleving ervan.”

En inderdaad: op de website van de Stad Brussel is de 'Belasting op de gewone danspartijen' terug te vinden. Dat document rechtvaardigt de belasting met het idee dat “de gewone danspartijen voor de Stad bijkomende uitgaven meebrengen, meer bepaald op het gebied van veiligheid, openbare rust en openbare orde”.

Ludiek dansprotest
Bij Bonnefooi vinden ze de hele belasting maar niets, maar ze kunnen er wel om lachen. Sinds kort hangt er een sticker op het raam, met daarop een ‘verbod om te dansen’. “Maar dat is dus ironisch bedoeld”, verduidelijkt Nicolas. “Integendeel: ik speel met het idee om een ludiek dansprotest te organiseren tegen de maatregel.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24 , Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni