Eurostadion: Mayeur ontkent info uit milieueffectenrapport

BVR
© BRUZZ
28/11/2016
Ook in:
en nl

“We gaan er geen kantoren of horeca bouwen.” Dat antwoordde Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS) vrijdag, op de vraag wat Ghelamco naast het Eurostadion mag bouwen. Uit het milieueffectenrapport blijkt het tegendeel. Op de bovenste twee verdiepingen van de innovatiecampus komen "logies die aan de toeristische markt worden aangeboden", goed voor ruim 30.000 vierkante meter. (documenten in bijlage)

De bouwgrond naast het Eurostadion wordt voor 1 euro per jaar in erfpacht gegeven aan Ghelamco, dat naast het stadion ook deze terreinen mag inrichten. Er komt een paviljoen, een park en een innovatiecampus. Wat die innovatiecampus moet worden, blijft vaag, en daar wringt het schoentje. Vrijdag bleek dat daar volgens de erfpachtovereenkomst ook appartementen, een luxehotel of kantoren kunnen komen.

Brussels burgemeester Mayeur ontkende dat vrijdag op BX1 in forse bewoordingen. “On ne va pas y construire des bureaux. On ne va pas y construire de l'horeca”, antwoordde hij op de vraag wat er naast het stadion komt. De burgemeester benadrukt nog dat "er enkel zones worden gecreëerd met hetzelfde doel als het stadion, te zeggen: sportieve doelen en gezondheidsdoelen."

Sheraton
Maar dat is in flagrante tegenspraak met het milieueffectenrapport (MER), dat door bouwheer Ghelamco werd ingediend voor het bekomen van een milieu- en bouwvergunning. In dat MER staat te lezen dat er “op de bovenste twee verdiepingen van de campus toeristische logies worden voorzien. Dit (sic) logies worden aan de toeristische markt aangeboden met het oog op een verblijf van één of meerdere nachten.”

Het gaat om 18.430 vierkante meter op de vierde verdieping en 12.359 vierkante meter op de vijfde verdieping van de campus, samen goed voor 30.789 vierkante meter aan logies. Daarmee is het hotel dat geen hotel mag noemen niet zo gek veel kleiner dan het Sheraton Hotel aan het Rogierplein, één van de grootste hotels in België.

De ruim 30.000 vierkante meter staan in het MER overigens niet in de kolom horeca, (afkorting voor HOtel REstaurant CAfé), maar onder de categorie ‘toeristische logies’.

Geen kantoren, wel bedrijven
Het MER geeft ook zicht op de verdere invulling van de campus. Zo staat dat er ook geen ruimte is voorzien voor kantoren, maar wel 40.008 vierkante meter voor bedrijven. Volgens het MER gaat het om bedrijven die aan onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten doen, en een ondersteunende functie hebben t.a.v. de voorzieningen binnen de campus.

Maar in het erfpachtcontract tussen Ghelamco en de vzw Tentoonstellingspark van Brussel staan bij deze 'moderne en high tech bedrijven' ook telecom- en informaticabedrijven vermeld. Dat naast woningen, hotels, restaurants en cafés, die zelfs de volledige 150.000 vierkante meter in beslag zouden mogen nemen.

In het stadioncomplex zelf, wordt overigens wél kantoorruimte en ook horeca gepland. Hetzelfde milieueffectenrapport voorziet in bijna 20.000 vierkante meter kantoren en nog eens 32.000 vierkante meter horeca.

Hieronder vind je een verdeling van de ruimte op de innovatiecampus. Beweeg je muis over de grafiek om de oppervlaktes te zien.


Het volledige milieueffectenrapport vind je via deze link. Het dossiernummer van het Eurostadion is 2225.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni