Hoop voor Aegidium, vergeten architectuurparel

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 28/11/2017

Ooit was het een bloeiende feesttempel en bioscoop, maar het Aegidium, een zalencomplex aan het Sint-Gillisvoorplein, staat hopeloos te verkommeren sinds ... 1985. Een nieuwe eigenaar belooft nu snel eerherstel.

Veel passanten of cafégangers op de Parvis beseffen waarschijnlijk niet wat voor vergane glorie er schuilgaat achter het brede witte pand op de nummers 16-18. Achter één van de drie ingangen leidt een brede gang naar een foyer in art-nouveaustijl. Een majestueuze traphal vol spiegels leidt vervolgens naar een balzaal in Lodewijk XV-stijl en een theaterzaal in neomoorse stijl vol exuberante hoefijzerbogen.

© cohabs
Het complex uit 1905 is beschermd, maar is een bouwval. “Het regent op veel plaatsen binnen en als we niets doen, zouden we het over enkele jaren waarschijnlijk moeten platgooien,” vertelt Youri Dauber van Cohabs, een snelgroeiend bedrijf gespecialiseerd in huurpanden met gemeenschappelijke ruimtes. De jonge ondernemers van Cohabs mogen zich sinds kort eigenaar noemen van het Aegidium, samen met investeerder Alphastone.

De nieuwe eigenaars willen het complex zo snel mogelijk opknappen. “We gaan alles in ere herstellen, in nauw overleg met de Commissie voor Monumenten & Landschappen,” zegt Dauber. “Maar om het betaalbaar te houden zullen we in fasen werken. Eerst zullen we het voorste gebouw renoveren, het andere erfgoed beschermen en de site beveiligen. Tegen de zomer willen we de eerste activiteiten organiseren en de eerste bewoners verwelkomen. De huurinkomsten zullen helpen om de verdere restauratie te bekostigen.”

Om tijd te winnen kunnen de kopers alvast terugvallen op een bouwvergunning die was bekomen door Edificio, de uitbater van onder meer de Concert Noble. Dat bedrijf haakte uiteindelijk af voor de dure restauratie van het Aegidium, geschat op 5 tot 6 miljoen euro.

De nieuwe projectleiders hebben ook al een akkoord met tal van partners die de site moeten doen leven. “Iedereen wil naar deze plek komen,” aldus nog Dauber. “Onze voorwaarde was dat elke partner zich inschrijft in onze filosofie. Het moet een open gemeenschapshuis worden, waar mensen vrij kunnen binnenlopen om elkaar te ontmoeten. Een plek waar ideeën en projecten kunnen ontstaan en groeien.”

Cohabs vergeet ook zijn core business niet en zal in het voorste gebouw ongeveer dertig woningen inrichten. De nadruk ligt echter nog meer dan bij de andere projecten op de gemeenschappelijke en publieke ruimtes. Gelijkvloers komt een café-restaurant uitgebaat door het gerenommeerde restaurant Bouchéry uit Ukkel, zij het met een meer toegankelijke formule. Daarnaast komt er ook een koffiebar met kranten, een bibliotheek met ruimte voor studie en reflectie, een fablab met herstelatelier en plaats voor conferenties en workshops. De neomoorse theaterzaal zal overdag toegankelijk zijn als expositieruimte. ‘s Avonds kan ze dienen voor evenementen of voorstellingen allerhande. Als kers op de taart komt er ook een dakterras.

De naam Aegidium, een Latijnse afleiding van Gillis, de plaatselijke patroonheilige, blijft.

© cohabs

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?