Communautaire rel over nieuw infoblad Sint-Lambrechts

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 29/01/2015

Er is heibel in Sint-Lambrechts-Woluwe over het nieuwe gemeenteblad. Het gemeentebestuur onder leiding van FDF-burgemeester Olivier Maingain geeft vanaf nu twee magazines uit: één in het Nederlands en één in het Frans.

Volgens gemeenteraadslid Philippe Geelhand van oppositiepartij Open VLD is het uitgeven van twee bladen onwettig. De Taalwet Bestuurszaken bepaalt dat de Brusselse gemeenten bewoners steeds in de twee talen moeten inlichten. "Alles wat het gemeentebestuur publiceert moet in de twee talen zijn", zegt Geelhand.

De twee magazines zijn ook niet even dik. De Franstalige versie telt meer pagina's. Volgens schepen Xavier Liénart is dat omdat er meer advertenties in het Franstalige magazine staan.

Uit een vergelijking blijkt echter dat de culturele agenda in de Franstalige versie meer informatie bevat. "Het is duidelijk dat het Franstalige magazine meer artikels bevat", zegt Geelhand. "Opnieuw minachtend en discriminerend voor de Nederlandstaligen."

Behalve onwettelijk is twee verschillende gemeentebladen uitgeven en verdelen een nutteloze kost, vindt Geelhand. Nederlandstaligen ontvangen het blad ook meer dan een week later dan de Franstaligen. Geelhand is voorstander van een tweetalig maandblad, zoals in Schaarbeek. Hij zal het gemeentebestuur over de zaak interpelleren en eventueel wettelijke stappen ondernemen.

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?