Opvang te duur: kinderen wachten buiten in de kou

Bekijk ook de afspeellijst: BRUZZ 24 30/01/2014

Aan de Sint-Karelschool in Molenbeek wachten kinderen 's morgens in de kou voor de schoolpoort omdat de opvang te duur is. De school krijgt geen subsidies voor de opvang, en kan naar eigen zeggen niet anders dan de kosten doorrekenen aan de ouders.

Sommige kinderen worden 's morgens vroeg afgezet aan de schoolpoort, maar gaan niet naar de opvang. "Zij blijven dan buiten staan tot om 8.25 uur de schoolpoort open gaat en de opvang gratis is", zegt directeur Lieven Lemmens.

De school rekent sinds dit schooljaar 1,2 euro aan voor een half uur opvang. Tot dit jaar was de ochtendopvang nog gratis, maar dat is volgens de directeur niet meer houdbaar. "Wij zijn een kleine vzw", klinkt het. "Wij worden niet gesubsidieerd voor de opvang, dat is immers geen kerntaak van een school. Wij hebben een externe firma moeten aanzoeken om onze opvang te organiseren. Dat kost ons 46.000 euro voor dit jaar. Wij hopen daar via de ouders ongeveer 25.000 euro van te recupereren."

In de Sint-Karelschool betalen sommige ouders nu tot 150 euro per maand voor de opvang van hun kind. De prijzen voor opvang verschillen naar gelang de gemeente en het net. In het gemeenschapsonderwijs ligt de prijs zo'n acht keer lager dan in een katholieke school. In de gemeentelijke scholen zijn de prijzen afhankelijk van de financiële draagkracht van de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?