Een Molenbeeks buurtcomité trekt aan de alarmbel vanwege de slechte staat van het Hertogin van Brabantplein. Het plein is volgens hen vuil, onveilig voor voetgangers, het ruikt dagen na de markt nog naar vis en automobilisten parkeren er iets te gretig. Tijdens de gemeenteraad van woensdagavond hebben buurtbewoners een aantal concrete suggesties voor verbetering gedaan.

Het plein speelt een grote rol in de wijk. Heel belangrijk dus dat het er aangenaam vertoeven is, stelt Kobe Lootens, een buurtbewoner en lid van het Comité habitants et commerçants place de la Duchesse. “We zijn boos. het is een heel noodzakelijke publieke ruimte in een zeer dichtbevolkte wijk.” Hij toont een foto van het vroegere plein. “Een plein met grandeur,” stelt hij. “Vandaag de dag lijkt het nergens meer op. Dat is ook wat we horen van toeristen of mensen die de plek voor het eerst bezoeken.”

De huidige staat van het plein noemt Lootens ‘wraakroepend’. “Het plein is gedegradeerd, ondanks de kleine renovatie van een aantal jaar geleden. Het is een catastrofale situatie. Het plein is een parkeerplaats geworden. Een vrachtwagen heeft laatst een paaltje omvergereden. Vorig jaar is er een kind aangereden toen het plotseling de straat overstak. We spreken de chauffeurs soms aan op hun gedrag, maar dat is geen duurzame oplossing.”

Het buurtcomité doet daarom zelf een aantal ‘simpele, maar effectieve’ voorstellen, die ‘niet duur hoeven te zijn’. Het rechthoekige plein wordt schuin doorsneden door de Ninoofsesteenweg. Lootens stelt voor om betonblokken neer te zetten die de automobilisten aan één van de zijdes van het plein tegenhouden. Op termijn kan het afgesloten gedeelte dan een park worden, waar ook de kinderen uit de nabijgelegen school kunnen spelen. Daarnaast stelt hij voor om zwerfvuil aan te pakken en snelheidsdrempels aan te leggen in de aangelegen Albert Vanderkinderestraat.

Het college heeft nog geen pasklaar antwoord op de vraag van de buurtbewoners. Wel laat schepen van Mobiliteit en Netheid Olivier Mahy (MR) weten dat het een complexe situatie is, vanwege de belangen van de verschillende partijen. Hij noemt handelaars die graag dichtbij hun winkel willen parkeren, net als hun klanten, en verder de reizigers met de tram en de bus, de marktkooplui en de buurtbewoners.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni